През ноември 2022 г., паралелно в няколко държави, се провежда полицейска операция. Целта на униформените е едновременно и изненадващо да задържат мъжете, за които имат подозрения, че са част от организирана престъпна група, занимаваща се с кокаин.

„Знаем за съществуването на тази група от 2018 г. Има участие и на българи в нея. Не само са задържани сега в тази операция, има участие и в други операции със същите характеристики. Става дума за задържания в Малага“, казва Луми Вакеро от Централното оперативно звено на Гражданската гвардия в Испания.

Така - в началото на ноември, на испанска земя са и българските полицаи от ГДБОП. За да участват в арестите на сънародниците ни.

„Нашето съвместно разследване започна в началото на миналата година. Стартирахме със съвместни мероприятия, започнахме с обмен на информация, координирахме общи действия“, обясни комисар Христо Донов, началник отдел „Наркотици“ в ГДБОП.

Снимка: bTV

По време на операция за иззети повече от 500 000 евро в брой, 3 оръжия,  луксозни предмети и скъпи автомобили. Някои на цени от по няколко стотин хиляди евро. Арестувани са общо 49 души. Сред тях, по наша информация от източниците от разследването, са и българите – Мирчо и Жельо, които живеят в Испания от години.

Снимка: bTV

„Единият от тях беше открит в Малага,  другият в Барселона. Знам, че Мирчо от Малага -  живее тук с децата си“, казва Луми Вакеро.

Откъде са вкарвали главно кокаин, защото единият живее в Малага – на море, другият в Барселона – на море?

„Основно през пристанищата на Южна Испания - Алхесирас, Малага,  Барселона“, обясни Донов.

„Вътре в тази организация и двамата имат много важна роля. И са на високо ниво“, каза Вакеро.

Снимка: bTV

„Двамата имат основен ангажимент в създаване на мрежа от лица, от участници, от грубо казано подизпълнители, които да осъществяват физическото изнасяне на кокаина от зоната на пристанището, укриването му, трансфери на различни парични суми“, добави Донов.

Разбираме, че към момента на посещението ни в Испания – задържаните са освободени. По наша информация те са на свобода с по-леки мерки за неотклонение. Затова решаваме да проверим – къде са били арестувани и как живеят българите. Първо тръгваме по стъпките на Мирчо.

Христо Донов заяви, че той се занимава видно с наркотици от поне 2-3 години, но може би става дума за повече от 10 г.

Снимка: bTV

Отиваме към Марбея. Това е един от на-скъпите курорти в Южна Испания. Тук обикновено идват по-заможни туристи. А испанците го сравняват със Сен Тропе или Монако. Тук в района има и не малко пристанища.

Полицията търси Мирчо първо в Марбея. На адрес в един от най-скъпите квартали. Там повечето къщи са луксозни. Става дума за имоти със собствени басейни и под постоянно видеонаблюдение.

В деня на ареста българската, и испанската полиция са дошли именно тук. На този адрес на българина.

Снимка: bTV

В къщата в Марбея срещаме жена. Казва, че живее под наем от години, не иска да застане пред камера, а ние крием самоличността ѝ.

Снимка: bTV

Споделя ни, че преди много време е имала отношения с Мирчо, сега той живее на друг адрес и има ново семейство. По думите ѝ – през ноември полицията идва в дома ѝ, защото Мирчо все още получава писма тук, а и на скоро прекарва в къщата две седмици.

„Нито задържаният в Барселона, нито този в Малага имат каквато и да е официална професия. Занимават се само и единствено с дрогата, за да организират внасянето на големи количества кокаин в Испания“, обясни Вакеро.

Жената, която казва, че е имала връзка с единият българин казва, че той няма много пари и затова не вярва да се занимава с кокаин.

Снимка: bTV

„В случая на задържаният в Малага можем да кажем, че има високо ниво на живот. Кара коли от  много висок клас“, обясниха от испанската полиция.

Снимка: bTV

Жената пък казва, че е карал Голф и не е парадирал.

От полицията пък обясняват, че също така има къща, голямо имение в Португалия.

Мирчо е задържан няколко часа след обиска на къщата в Марбея. Заловен е буквално на улицата в Малага. За него знаем, че и преди е разследван за наркотици в Испания. Това се случва през 2021 г., когато униформените откриват близо тон и половина кокаин и почти 25 млн. евро. Тогава Мирчо успява да се укрие, по-късно се предава сам. Лежи за кратко в ареста, а след това излиза на свобода с подписка.

Снимка: bTV

„Този от Барселона по същия начин е добре познат, добре известен в тази сфера“, каза комисар Христо Донов.

„Имаме една много важна фигура в цялата организация – това е български гражданин, задържан в Барселона. Той през цялото време пътува между България и Барселона. Разследването показва, че задържаният в Малага използва като своя дясна ръка човека от Барселона“, обясни Вакеро.

Човекът от Барселона е мъж на име Жельо и няма постоянно местожителство.

Дрогата е пристигала по вода, казват разследващите.

Снимка: bTV

Задачата на Жельо била да организира логистиката, така че да може да изкара дрогата от пристанището. В каталунския град – българинът живее в луксозен квартал.

Това, което знаем ние, е,  че той е задържан именно в дома си. Днес и той е на свобода с подписка. Задържаният за наркотрафика сам излиза при екипа на bTV.  

Снимка: bTV

Следва интервю. А дни по-късно той пише до медията ни, за да съобщи,  че оттегля съгласието си. Затова днес ще чуем неговата гледна точка за 30-е тона кокаин, но ще скрием лицето му и ще променим гласа му.

Той отрича да има нещо общо с 30-те т кокаин. Казва, че има много обвинения – за наркотрафик и пране на пари.

„Голяма част от разследването на испанските колеги е в посока документиране на прането на пари на тази ОПГ, която е в много сериозни мащаби. Много конкретни парични суми са установени. Техните трансфери, различни имоти. Различни движими вещи са конкретизирани, които са били закупувани с тези пари. На името на подставени лица, но в това число и на тяхно име“, обясни Донов.

Влагали са изкараните пари в имоти?

Това е пране на пари в най- чистия смисъл.

Снимка: bTV

Пред bTV задържаният по време на акцията разказва, че е дошъл в Испания преди 7-8 години. За известно време със семейството си имат ресторантьорски бизнес. Преди пандемията продават заведенията и се прибират в родината. А в деня на ареста. Жельо случайно е в испанския си дом, разказва ни той.

„Този човек има много важна роля. Тази дрога, която пристига по море с контейнери, пристига на пристанището. Кокаинът се смесва със законни товари. Това, което правят, е да напълнят килограми кокаин в големи раници и да ги оставят вътре. 700 килограма се побират в няколко големи раници. Неговата работа е да организира мрежа, група от хора, вътре в пристанището на Барселона,  за да може да изнесе кокаинът“, каза Вакеро.  

„Да осигуриш  изваждането на такъв тип количество не е нещо което всеки може да направи и не е лесна работа. Това се случва с подходящи хора,  знания, контакти“, добави ком. Донов.

„Казано по просто те отварят вратата, взимат раниците с дрогата и я изкарват от пристанището“, обясни Вакеро.

Снимка: bTV

Укривани са в различни квартири и адреси специално за тази цел – под наем или купен. Основно са се намирали в Малага и Барселона

Апартаментите са на подставени лица, за които се осигурява някаква не голяма сума. Наркотиците са вкарвани от Латинска Америка - предимно Колумбия, Еквадор, Боливия, Перу. Те са били предназначени за европейския пазар.

Снимка: bTV

Най-отгоре на тази схема е чужд гражданин, който пребивава в Дубай и живее в там, но не е дубайски гражданин. Българите са едно ниво под него. 

У нас  - само един от двамата – по наша информация това е  – Мирчо - има криминална регистрация. За кражба, но преди повече от 25 години, съобщават от полицията.  Отново през 90- те той е бил разследван и в Германия. Където е изтърпял и присъда.

Днес  задържаните по време на акцията  са на свобода, но имат забрана да напускат Испания. Разследването продължава, а полицията е категорична – разбита е една от най-големите престъпни групи, занимаващи се с кокаин.

До този момент  едно е ясно, казват униформените - с правилните хора дрогата може да преплува хиляди мили. И да премине не малко европейски граници. Защото накрая винаги става дума за пари.

Вижте филма на Владислава Тричкова и оператора Добромир Иванов във видеото.