Тази неделя, от 19:30 ч., в bTV Репортерите журналистът Теодора Трифонова и операторът Любен Кацаров ще поставят на фокус частната колекция от антики на Васил Божков, смятана от експерти за една от най-големите и ценни в света.

Събирана повече от 15 години, колекцията разполага с над 3000 експоната. Това я прави не само най-голямата частна колекция в България, но и в света - по отношение на Тракия и някои исторически периоди или видове артефакти.

Законно придобити ли са предметите за милиони? Имат ли документи за произход? И проверявала ли е държавата или е протектирала колекцията през годините? Репортерът на bTV Новините Теодора Трифонова търси отговори на тези въпроси след задълбочен анализ на темата, Закона за културното наследство, както и разговори с експерти и членове на фондация „Тракия”, която отговоря за артефактите, и държавните институции.

Защо сега и с какви мотиви прокуратурата иска да изземе безценните антики, които в последните 10 години са излагани не само у нас, а и в чужбина? Отговорите на тези и други въпроси зрителите на bTV ще научат от филма „Колекция с неизвестни“ – в неделната вечер на 9 февруари, след централната емисия на bTV Новините.