Атанас Павловски е син на македонец и българка. Майка му е Любка Коева, наследница на лекари, юристи и банкери. Целия си живот Любка прекарва в центъра на София.

„Ние сме точно на центъра на „Витошка“. Апартаментът се намира на 4-ия етаж. Около 150 квадрата. Тук са живели и баба ми, и дядо ми. Струва около милион и нещо лева“, разказва Атанас.

Атанас е единственото дете на Любка. Родителите му се развеждат още през миналия век. Той остава да живее с баща си в западната ни съседка, но не прекъсва контакт с майка си и често идва в София на гости. В последните години обаче отношенията им охладняват.

„Последните 4-5 години не ни се обаждаше. Аз и се обаждах, ама не приказваше. Вдига телефона и не приказва. Аз така знаех, че е добре“, сподели Атанас Павловски.  

Любка Коева със сина си

През 2020 година Атанас разбира, че месеци по-рано, 75-годишната му майка е била открита мъртва в дома си. Установено е, че смъртта е естествена. Единственото й дете идва в България, за да я погребе. От разследващите получава и вещите й. Сред тях и ключовете от апартамента на бул. „Витоша“, с които обаче той не успява да отвори.

След разрешение от разследващите, Атанас сменя бравата и вижда, че в апартамента е влизано.

„Всичко е разбито, след като тя е починала. Взети са всичките документи, картини и всичките бижута на майка ми. Документите ги носили на голяма маса в хола и ги слагали там, и са ровили“, допълни Атанас.

Обирът

До този момент Атанас знае, че е единственият наследник на 75-годишната Любка, но дни по-късно разбира, че името му не фигурира в удостоверението за наследници и започва да подозира, че е жертва на имотна измама.

Подозрение, което се оказва истина. Така наследникът остава без наследство. Следват години ходене по мъките.

„Интересното в казуса е, че се касае за придобиване не само на жилището на собствениците, но на горски масиви и парични суми по влогове“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сийка Милева

Измамата, твърдят разследващите, е подготвяна в продължение на три години.

„В тази организирана престъпна група участват шестима души. Като цяло може да се констатира, че схемата не е сложна, но с риск да звучи цинично мога да кажа, че можем да се възхищаваме на последователността и детайлите, с които членовете на ОПГ-то са изпипали своя финален резултат“, отбеляза Сийка Милева.

Освен Любка Коева, сестра й - Радка Еланже, също е сред мишените на организираната престъпна група, казват от прокуратурата. 

Тя е собственик на другата половина от апартамента на булевард „Витоша“, има и части от сградата, отдадена под наем на банка, както и друго недвижимо имущество в столицата. Радка е художник, омъжена е и живее във Франция вече повече от 50 години.

„Тя е бездетна и повече от 30 години не се е връщала в България. Двете сестри не са поддържали близки отношения. Членовете на ОПГ-то успяват да придобият подробна информация как изглеждат двете жени, къде ходят, как се обличат. Не се изключва вариантът някой от участниците в ОПГ-то да е пътувал до Франция и да е наблюдавал жената там, тъй като дълги години като домашен любимец тя е оглеждала гарван и се е разхождала с него в близкия парк. Този факт е известен на организираната престъпна група“, каза още говорителят на главния прокурор.

Апартаментът на Витошка

Разследващите разказват, че за да са сигурни в крайния резултат - участниците в организираната престъпна група паралелно разработват две линии. Опитват и с фалшиви наследници и с договори. 

"Основният участник в групата чрез управляваното от него дружество „сключва“ два отделни договора, но идентични по характер - предварителни договори за покупко-продажба на наследствена маса, които са фалшиви по своята същност“, добави Сийка Милева.

Те са за покупко-продажба на наследствени права върху недвижими имоти, парични средства, дялове, акции, обясни Кирил Груйчев, адвокат на Атанас.

адвокат Кирил Груйчев

Предварителният договор за покупко-продажбата на наследствените права между Любка Коева и дружеството „Мениджър Сокър“ ООД е сключен на 13 март 2017 година. Чрез него дружеството иска да купи всичко, което Любка е наследила от покойната си майка - Мирянка, което на практика е цялото й наследство, твърди синът й Атанас.

Любка и Мирянка

А схемата е следната, разказват от прокуратурата. След като се подпише предварителният договор, купувачът превежда на продавача капаро в минимален размер по банкова сметка.

В случая - по договор капарото е от 3000 лева.

„За да се преведе капаро по банковата сметка на продавача, това означава, че групата има свой човек, банков служител, който да даде банковата сметка на продавача. Те няма откъде да знаят банковата сметка, ако нямат човек в банката“, обясни Сийка Милева.

Предварителен договор за покупко-продажба

След като капарото е преведено, се насрочва дата, на която двете страни трябва да се явят, за да бъде сключен окончателният договор. След това се изпраща призовка за уведомяване на продавача за деня, мястото и часа.

Такава призовка Любка Коева получава на 26 март 2019 година.

„Адресът е посетен на 26 март. Намерено е лицето, което не желае да получи съобщението и по нейни думи не я интересува“.

„В случай, че продавачът не се яви, то купувачът има право чрез подаване на искова молба в съда да иска обявяване на договора за окончателен такъв“, каза Сийка Милева.

Призовката

Така в отсъствието на Любка Коева, договорът става окончателен и срещу 50 000 лева „Мениджър Сокър“ придобива имущество и банкови авоари за 7 милиона лева.

„Недвижимото имущество е оценено на близо 3 млн. лева, а банковите авоари за 4 млн. лева“, обясни Сийка Милева.

Година след сключването на договора с Любка, дружеството „Мениджър Сокър“ сключва същия контракт и със сестра й Радка.

„От леля ми да получиш документ, подпис, паспорт, това е невъзможно. Не иска да дава пълномощни за нищо“, обясни Атанас.

Атанас Павловски

„Двете сестри са описани от свидетели като изключително некомуникативни и особени по характер“, отбеляза Сийка Милева.

„Тя ми каза: Аз нищо не съм подписвала и не искам да подписвам“, заяви Атанас.

„Конкретната ОПГ дотолкова се задълбочава в детайлите, че за гарантиране на крайния резултат на фиксираната дата на сключения във Франция договор е закупен и самолетен билет на основния участник в групата за Франция“, допълни Сийка Милева.

За разлика от договора с Любка, този с Радка не е обявен за окончателен, а от търговския регистър става ясно, че управител на дружеството - страна по договорите с двете сестри, е Красен Кръстев. 

„В прокурорството ми го показаха този Красен, аз тогава за първи път го видях“, съобщи Атанас.

От търговския регистър става ясно, че дружеството главно се занимава с отдаване под наем на автомобили. Отиваме на адреса, посочен като седалище на фирмата. 

Екипът на bTV отиде на адреса на фирмата, но там се оказа, че такава няма. На адреса от търговския регистър има счетоводна фирма, която не е чувала за „Мениджър Сокър“.

Успяхме да се свържем с Красен Кръстев. Той не пожела да застане пред камера, но изпрати писмена позиция до bTV. В нея казва, че договорът е сключен след няколкогодишни разговори, като по думите му така е закупил миноритарни идеални части от два недвижими имота и „е влязъл в съсобственост с множество други субекти“.

„Предлагал съм различни варианти за сключване на този договор, но в крайна сметка госпожа Коева се съгласи и ми върна един от вариантите, подписан от нея“, се казва в позицията.

Красен Кръстев

Кръстев допълва, че е разбрал за сина на Любка впоследствие, като той не е фигурирал в документите. В подкрепа на думите си, ни изпраща и удостоверение за наследници на Мирянка Коева, издадено в средата на 2017 година.

От него се вижда, че единствените наследници са двете й дъщери. Това обаче е така, защото в този тип документи се вписват само преките наследници. 

Любка и синът й

„Относно договора мога да кажа, че тъй като ми беше предоставен подписан от г-жа Коева, не мога да дам становище относно истинността на подписа, но предвид последващите уведомявания на г-жа Коева от съда и липсата на възражение от нейна страна, пред мен това не е стояло като казус. Независимо от това има налична експертиза потвърждаваща подписа й върху договора“, посочва още в позицията си Красен Кръстев.

Удостоверение за наследници

„Назначените и извършени по делото почеркови експертизи категорично доказват, че подписите не са на продавачите, а евентуално са подписани от един от участниците от ОПГ-то“, заяви Сийка Милева.

Фалшиви подписи

По наша непотвърдена информация следите сочат именно към Красен. Атанас казва, че не знае откъде някой е видял подписа на майка му, за да се опита да го изкопира. Относно леля му обаче има съмнение - а именно, че подписът й е фалшифициран от някоя от картините й. Не малка част от тях са били в наследствения апартамент на бул. „Витоша“. При обира - изчезват.

За да се реализира и втората паралелна линия, по която работят участниците в организираната престъпна група, се стига до брак. Според разследващите – фалшив. Според адвоката на Атанас Павловски това е юридически трик.  Защото чрез сключените договори, така нареченият купувач взима всичко, което продавачът е наследил, но не и онова, което е придобил.

„Тоест, ако си е купил сам – да, или ако е получил дарение докато е бил жив, придобил е нещо чрез сделка“, обясни адвокат Кирил Груйчев.

А Любка - освен наследствени парични влогове, има и солидни банкови сметки със спестявания, предимно от наема от банката, разказва ни единственият й син.

По думите на сина й в банковата й сметка е имало около 250 000 лв.

По закон тези пари се за наследниците, а както вече стана ясно след смъртта на Любка Атанас разбира, че не фигурира сред тях.

„Там фигурираше трето лице, посочено като съпруг“, съобщи адвокат Кирил Груйчев.

Въпросният мним съпруг е Стефан Кръстев. Мъж, роден през 61-ва година. След като разбира това, Атанас вади нужните документи и заедно с адвоката му доказват, че е син на починалата. Вписват и него като наследник, но не единствен, а заедно с другия фигуриращ наследник.

Атанас е вписан като наследник

По документи бракът между Любка Коева и Стефан Кръстев е сключен през 2007 година.

„Гражданският брак се сключва в Москва. Руският документ притежава всички необходими атрибути, включително е легализиран в българското консулство в Москва. Така съпругът, които е значително по-млад като възраст, става наследник на богатата дама“, разказа Сийка Милева.

Пред българските институции младоженецът Стефан представя документите, с които бракът да бъде признат 12 години по-късно, а именно през 2019 година, когато Любка умира.

„Майка ми не е излизала, мисля, че дори не е имала паспорт тогава в този период“, категоричен е синът й Атанас.

От удостоверение на МВР става ясно, че няма как Любка Коева да е пътувала до Русия през 2007 година, за да сключи брак. През последните 20 години от живота си, тя има два валидни международни паспорта - един от средата на 1999 г. до май 2004 година и друг - от юли 2009 г. до юли 2014 година.

„В хода на разследването в телефонен апарат на един от обвиняемите са намерени снимки на поетапното изготвяне на фалшивото удостоверение“, заяви Сийка Милева.

Ние опитахме да намерим вписания като съпруг на Любка, но без успех. В позицията си до bTV Красен Кръстев категорично се разграничава от участниците в сключването на въпросния граждански брак. 

„Категорично заявявам, че не познавам и не съм имал никакъв контакт с групата лица, които са замесени в така наречения случай по "сключен граждански брак" на госпожа Коева. Също така категорично заявявам,  че не познавам и нямам никакви роднински връзки с така наречения "жених" като съвпадението на нашите фамилни имена е абсолютна случайност“, посочва в позицията си Красен Кръстев.

Равносметката от началото на разследването до днес - още преди няколко години част от обвиняемите бяха арестувани, а след това освободени срещу парични гаранции. Красен Кръстев се сдоби с обвинение това лято. Той не е задържан, няма и мярка за неотклонение. Междувременно разследващите не изключват възможността кръгът на обвиняемите да се разшири и в него да попаднат длъжностни лица.

„Със сигурност са давани подкупи, за да получат информация от различните държавни институции“, отбеляза Сийка Милева.

Сийка Милева

Засега по наша непотвърдена информация е ясно, че в схемата са участвали полицай, както и служител от ГРАО, благодарение на когото Атанас е заличен като наследник. Очаква се да се установи и банковият служител, дал информация за сметката на Любка Коева. 

Атанас не е единствената жертва на организираната престъпна група. Неговият случай обаче разследващите определят като "емблематичен".

„Извършителите в своята дейност стават по-находчиви, изобретателни, дръзки и обиграни. Усъвършенстват методите си до най-малкия детайл и възприемат като предизвикателство и надграждане всеки следващ случай в своята „кариера“, заяви Сийка Милева.

И докато едните се усъвършенстват, другите чакат справедливост. Разследването продължава вече 3 години. Първо се води от Специализираната прокуратура, след закриването й отива в Софийска градска прокуратура, а преди седмица като водеща по разследването е определена Окръжна прокуратура-София. 

„Представяте ли си сега как новият прокурор ще се запознае с всички доказателства и ще се произнесе и кога ще приключи това разследване“, коментира Сийка Милева.

Ако членовете на организираната престъпна група бъдат признати за виновни, то ги грози затвор, а чак след окончателното решение на съда Атанас евентуално ще може отново да влезе в майчиния си дом.