Почти година след началото на руската инвазия в Украйна - голяма част от хората, които се спасиха от войната у нас, все още не започват работа в България.

Април 2022 г. Вячеслав Шахайло тръгва с трите си деца от Харков, Украйна. От евакуационния център на жп гарата в София го настаняват в държавната база в Банкя.

“Хора като мен, които са настанени тук, в социално жилище, не могат да работят, ако отида на работа, ще загубя това жилище”, каза Шахайло.

“За майка с едно, две деца, за да си осигуриш доход за наем на жилище, трябва да имаш доста добре платена работа, което при тях в много от случаите не е възможно”, добави съоснователят на фондация ''За Доброто" Надежда Рангелова.

От Националния щаб казват, че за около три месеца след подписването на договор за работа украинските бежанци трябва сами да намерят къде да живеят.

“Хубаво е в рамките на два-три месеца да се даде възможност на украинските граждани да се адаптират към нашето общество. Хубаво е те да освободят тези места, за да има място за евентуална втора вълна”, заяви говорителят на Националния оперативен щаб и зам.-председател на ДАБ при Министерския съвет Димитър Киров.

За оценка на състоянието хората от Украйна преминават първо през транзитния център в Елхово и понякога се налага пътуване от София до Елхово и обратно, което се оказва предизвикателство. 

Децата на Вячеслав не пропускат състезания по шах и имат десетки отличия. От фондациите отчитат, че за децата спортисти в базите няма достатъчно грижа за развитието на талантите им. 

Преди дни срокът за временната закрила у нас се удължи с още една година. 

Каква е историята на тези, които вече успяват да се интегрират у нас - гледайте във филма ''Другаде: Аз и войната'' на Бесте Сабри и оператора Борис Пинтев тази вечер след централната емисия новини.