През лятото на 1989 г. малкото градче Шопрон на унгарско-австрийската граница е сцена на исторически събития. Униформени войници режат телената ограда в доскорошната „Полоса на смъртта”, а за 700 източногерманци, летували на езерото Балатон,  Желязната завеса е вдигната, година преди падането на Берлинската стена.

Сълзите от щастие съхраняват за историята символичното начало на един дълго очакван край, а Унгария става първата страна в Източния блок, направила крачка към демокрацията и падането на границите.

Точно 26 години по-късно екип на bTV ни направи свидетели на тези събития – хиляди имигранти от Близкия Изток и централна Азия срещнаха стена на унгарско-сръбската граница по пътя си на Запад. И отново сълзи сложиха началото на процес, в който Унгария започна да променя съдбата на Европа.

В пика на имигрантската вълна, от стъпканите поля на юг от Будапеща се родиха нови герои. А страхът доказа, че е най-силният политически афродизиак.

Днес край Ашотхалом е тихо. 4 години по-късно кметът-ловец на мигранти вече е кандидат за евродепутат от съвсем новата си крайно дясна формация – движение „Наша родина”.

”Брюксел функционира като диктаторски център. Задължава ни да приемем няколко милиона мюсюлмански мигранти от Африка или Азия. Междувременно Европейският съюз работи така, че страните, които се присъединиха по-късно, например Унгария или България, да не могат да догонят по-рано влезлите западни или северни страни-членки. Иска да изсмуче работната ръка от нашите страни и да съсипе държавите ни, като ни доставя само боклуци, лошокачествени продукти и стоки”, твърди Ласло Тороцкай, кмет на Ашотхалом и кандидат за евродепутат.

Миналата година Тороцкай напуска крайно дясната формация „Йобик”, защото вече не е достатъчно крайно дясна за възгледите му. При учредяването в програмата си „Наша родина” обявява, че е антиглобалистка, анти-НАТО, анти-циганите и дълбоко евроскептична. Движението има четирима депутати и трима действащи кметове в Унгария. А целта в момента е само една – вкарване на човек в Европейския парламент.

„Боря се с тези расисти, които говорят за многоцветност, но в нея няма европейски цветове. Те искат да унищожат европейците. А аз искам за предпазя европейските нации, да защитя тази европейска цивилизация, ако щете тази северна цивилизация и културен кръг, който се простира от полуостров Камчатка до Лисабон. Влязох в политиката, за да променя това статукво, което либералите сега натрапват на цяла Европа и за да махна от политическия живот всички онези луди политици в Европа, които искат да я съсипят като я заливат с безброй имигранти”, казва още Тороцкай.

От селата по границата до сърцето на унгарската република – страхът от бежанците е основна движеща сила за местния политически елит.

Преди поредните избори, столицата на два пъти осъмва изпъстрена с плакати, които съобщават за таен план на милиардера Джордж Сорос да залее страната с нелегални мигранти, с помощта на опозицията и европейските институции.

„Нашата концепция е напълно различна. И след като той направи този дебат публичен, след като той даде всичко, за да свали това правителство, ние трябваше да се намесим.

Това беше кампания, информационна кампания, платена и изпълнена от унгарското правителство? (…) Европейската комисия се представя много зле през изминалите четири години и половина, откакто има мандат. Те пуснаха повече от милион и половина нелегални мигранти да влязат на територията на Европа. Провалиха се в задържането на британците в Европейския съюз. За да скрият своя провал, те излъгаха по тези въпроси”, коментира Петер Сиярто, министър на външните работи и търговията на Унгария. 

Бъдещето на една от най-знаковите образователни институции в Европа обаче е неясно.

Основан в началото на 90-е с финансовата помощ на родения в Будапеща финансист Джордж Сорос, Централно европейският университет е принуден да прекрати дейността си в Унгария, след промени в местното законодателство.

Както и останалите му колеги, от есента българският политолог Даниел Смилов вероятно ще трябва да пътува до Виена за среща със студентите си.

„Можем да кажем, че Виктор Орбан и неговият тип реторика не е изолиран феномен. Но това става като паневропейски тренд, тенденция. Тука имаше разлепени плакати как цялата унгарска опозиция планира да залее Унгария с милиони африкански мигранти – разбира се, това не е факт. Това е фалшива новина. Дори някой да беше залепил върху тези огромни билбордове вместо „африкански мигранти” – „африкански слонове”. Общо взето, колкото е вярно, че милиони слонове ще залеят Унгария, толкова е вярно и че милиони мигранти от Африка ще дойдат тук”, обобщи Смилов.

На подобно мнение е и проф. Гаспар Миклош Тамаш, философ, преподавател в Централно европейски университет: „За разумните хора това, разбира се, е смешно. Но не е смешно, когато са създавани истински митове. Сорос се е превърнал, като Ротшийлд преди, в символ на невидимите, окултни, мистериозни, златни кръгове, които винаги са били идентифицирани със секретното, мистериозно еврейско управление в сенките.. и т.н. Да, това е антисемитско клише”.

Проф. Гаспар Тамаш е един от най-ярките съвременни унгарски интелектуалци. Преследван, демонизиран и отричан – той е пряк свидетел на политическите метаморфози в страната.

„Миналото на хората, които управляват страната, е доста либерално – те мразят собственото си минало. Като ренегати. А ренегатите винаги са по-яростни и по-крайни. И ако четете пресата, 95%, от която е собственост на държавата на господин Орбан, на неговите приятели или самия него чрез, нали знаете, посредници – този огромен, медиен конгломерат не говори за нищо друго, освен – либерали, Сорос, мигранти, антисемитизъм, Америка, разпада на Запада – както обикновено звучи крайно десният дневен ред”, коментира проф. Тамаш.

Разследващият журналист Андраш Дежьо е един от малко различни гласове в тази среда. Занимава се с политическата корупция по върховете на държавата, а миналата година самият той попада в новините.

„Миналата година в Унгария имаше избори. И по време на предизборната кампания една от правителствените медии, държавната телевизия, постоянно коментираше темата, че Западна Европа е много опасна, имигрантите насилват хора, убиват, грабят… „Фидес” обясняваше същото и в цялата кампания говореше само за това – че Европа е много опасно място, заради имиграцията, а в Унгария е сигурно. И в тази обстановка излезе интервю с една унгарка”, казва разследващият журналист Дежьо.

Андраш разказва за проблемите на унгарката, дала интервю за националната телевизия М1, със шведското правораздаване.

Няколко дни по-късно „Фидес” на премиера Орбан печели парламентарните избори със смазващо мнозинство, а половин година след вота Андраш научава, че е осъден задочно от унгарския съд… за разкриване на лични данни.

Междувременно в Унгария беше създадено обединение на проправителствени медии. Стотици собственици доброволно дариха телевизиите, вестниците и радиата си, което породи въпроса, дали наистина тези хора са били реалните им притежатели.

Днес може да звучи парадоксално, но идеологът на всички политически промени в страната, от падането на комунистическия режим до издигането на огради и мерките срещу медии, граждански организации и анти-сорос кампанията… преди точно 30 години е стипендиант на една от фондациите на милиардера.

„Той е стипендиант в Оксфорд. Той е започнал следването си там в края на 1989-а, през септември, есенния семестър. Тази стипендия беше предназначена за два семестъра. Но той не я завърши, защото се завърна в Унгария, за да се включи в предизборната кампания на Фидес през 1990 г.”, припомня Чаба Чонтос, „Отворено общество” – Берлин.

Миналата година мнозинството в унгарския парламент приема законови промени, които регламентират работата на неправителствения сектор, станали известни като пакета „СТОП-Сорос”. Фондация „Отворено общество” е принудена да напусне страната и да премести цялата си дейност и всички служители в Берлин и Виена.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: "Промяната Европа".