Още в края на XIX век духовният баща на Израел Теодор Херцел призовава всички евреи по света да се завърнат в Обетованата земя. През 1897 г.  в града, където се срещат Франция, Германия и Швейцария той пише: „В Базел аз създадох еврейската държава. Ако днес го кажа на всички, отговорът ще е присмех, но след 50 години ще го признаят“.

Юдеите сформират единствената еврейска държава на друг континент, наричат я свой дом, а „алия“ е тяхната дума за завръщане в родината.

Поредната алия се заселва в Близкия изток преди, по време и след двете световни войни между река Йордан и Средиземно море – територия, описана в Петокнижието като Ерец Израел.

През 1948 г. хиляди български евреи се качват на кораби, за да пристигнат в Израел на единственото по това време  пристанище в Хайфа. Не всички оцеляват, но всички са обединени около едно – загубили са голяма част от парите си, но са станали последователи на идеите на Теодор Херцел за независима израелска държава.

Емигрантите от България са концентрирани в Тел Авив, Бат-Ям, Ришон Лецион, Лод и Хайфа.

Но най-много българи избират Яфо – най-старият квартал на Тел Авив r  веднага добиват популярност сред местните.

Спасени от Холокоста, българските евреи пускат корени в центъра на Тел Авив, кварталът бързо става известен като малката България. Те се настаняват в жилищата на арабите и дори ползват техните мебели, десетилетия по-късно арабите дават мило и драго, за да си върнат имотите. 

Градът е основан през 1909 г., но по време на британския мандат в Палестина покрайнините на библейския Яфо се разширяват и с течение на времето се превръщат в квартал. Така през 1950 г., само две години след масовото заселване на българските евреи, името му се променя на Тел Авив – Яфо.

Българските евреи в Израел водят активен социален живот. Създават футболен отбор, възрастни и деца пеят в изключително популярен хор под диригентството на Зико Грациани, работят като градинари, лекари и военни.

Съдбата им е различна, но са обединени в едно – гордеят се с българския си корен и не забравят да благодарят, че единствени в света са останали извън хватката на Хитлер.

Както преди 74 години в българското кафене в Яфо сервират баница бюрек и варени яйца според сефарадската традиция.

Гледайте във видеото историите на българските строители на Израел!