40 години след последния си албум АББА се завръщат с нова продукция, наречена „Вояж“. Албумът включва 10 песни. Той е девети в дискографията на най-известната поп група в света и последен, казаха членовете й.

Премиерата на новото музикално шоу с аватари, което ще върне виртуално на сцената Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид  е планувано през май 2022 г. Зрелищният спектакъл ще се състои на специална арена, която се изгражда в Олимпийския парк в Лондон.

„Беше емоционално, защото много от спомените се върнаха. Понякога бе толкова емоционално, че дори ти идва да се разплачеш, но в същото време усещаш огромно щастие“, споделя Ани-Фрид Лингстад.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нямам никакви мечти! Не мисля, че някога съм имал мечти. Отдавна се занимавам с точно това, с което искам“, казва Бени Андершон.

„Понякога сякаш виждам себе си отстрани и този странен образ, който не съм точно аз, а бива интервюиран и който е известен тип“, разкрива Бьорн Улвеус.

Снимка: btvnovinite.bg

„Харесва ми да интерпретирам песните. Ако ми дадат песен, която е много тъжна като „Победителят взима всичко”, наистина се опитвам да извадя най-доброто от нея и да поставя себе си в ситуацията, за която текстът разказва“, коментира Агнета Фелтског.

Снимка: btvnovinite.bg

Бени разкрива, че проектът първоначално включва само две песни. След разговор с Агнета и Фрида решават да направят цял албум.

„Първата песен, която записахме бе „Аз все още вярвам в теб“. Още когато Бени изсвири мелодията, просто знаех, че трябва да бъде за нас. Песента е за това, че осъзнахме колко забележително е това, което сме ние. Никой не би могъл дори да си го представи. Да издадем албум след 40 години и все още да сме най-добри приятели, и все още да се радваме на нашата компания, и да сме абсолютно верни (един на друг). Кой е преживял нещо такова? Никой“, споделя Бьорн.

Бен Морис, креативен директор на Ай Ел Ем (Индъстриъл Лайт анд Маджик) разкрива как са създадени аватарите за концертното шоу: „Ние създадохме АББА в техния разцвет през 1979 г. Те са дигитални герои и след това ще използваме хора в костюми със сензори за движение, за да ги анимираме и направим абсолютно истински.“

Снимка: btvnovinite.bg

В продължение на две седмици членовете на АББА влизат в специално студио, където се записват техните движения. Те оформят основите на целия проект.

Един от продуцентите на проекта „Вояж“ Лудвиг Андершон, син на Бени, разкрива как Агнета, Фрида, Бени и Бьорн се качват на сцената пред 160 камери и почти толкова гении на визуалните ефекти, и изпълняват всяка песен. Всички са във възторг от резултата.

„Това, че когато хората гледат това шоу, то няма да бъде просто версия или копие, или четирима души, правещи се на АББА. Това всъщност ще са те“, казва Лудвиг.

Невижданата до момента продукция е поверена на четири от глобалните студиа на Ай Ел Ем.

„Предизвикателството винаги е било да слеем дигиталното с истинското, да направим така, че дигиталните АББА да се материализират в истинския свят и границите между тези два сята да изчезнат. Нашият директор Бейли Уолш трябваше да разбие този код и, колкото и просто да звучи, той го направи със светлина. Светлината е връзката. Светлината, аудиото и тази среда ще бъдат едно уникално пространство, което няма да е нито материално, нито дигитално“, допълва продуцентката Свана Гисла.

За процеса по създаването на новият албум „Вояж“ Бени казва, че е същият, както в златните години на АББА.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сядам на пианото си. Предизвиквам себе си да изсвиря неща, които не съм чувал никога преди нито от себе си, нито от някой друг. Това е тънкостта. Да не знаеш дали вече съществува или не. Ако имам дори най-слабото усещане, че това е нещо, което друг вече е направил, просто го зарязвам и не искам да работя повече с него“, разкрива Бени.