Местните избори в пазарджишкото село Семчиново през 2015-та спечели Пламен Темелков, издигнат от Единна Народна партия. Победата му беше посрещната противоречиво и с обвинения.

„Не е тайна в селото, че той си е купил изборите. И наистина тук цяла вечер се продаваше”, твърди жена от селото. 

Според друг мъж, който живее в Семчиново, Темелков няма диплома за средно. „Изкарва си парите незаконно, какъв кмет ще е това?”, пита той.

Снимка: btvnovinite.bg

Попитан дали познава законите за местно самоуправление, новият кмет отговаря – ще ги научим.

Знаете ли какво се говори – че това е селото на сводниците?

Не е ли на мафиотите? Не е доказано. Нали трябва да има осъден.

През 2017 г. се провежда международна полицейска акция. Арестуван е кметът на пазарджишкото село Семчиново. По първоначална и неофициална информация става дума за трафик на жени в Испания.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което установихме, е, че основният лидер не е на територията на Испания. Тук имаше двама босове, но лидерството на цялата група беше в България. Това разкрихме благодарение на българската полиция. Разбрахме, че става въпрос за кмета на едно село”, уточнява Антонио Калдерон от Малага, ръководител на разследващия екип.

Арестът и последвалата екстрадиция в Испания прекъсват управлението на Темелков в средата на мандата му.

На върха на йерархията са установени лицата Асен Маргинов, Димитър Маргинов, Пламен Темелков, твърдят от сектор „Трафик на хора” към ГДБОП.

Давид Колон, разследващ полицай в Малага, си спомня, че идентифицирането на кмета на Семчиново се случило благодарение на това, че са успяли да установят един от членовете на организацията, който се оказва племенник на кмета.

„По-късно от телефонните разговори между двамата се видя как кметът дава указания за това как да се дирижира проституирането на една от жените, които експлоатираха в този момент. В други разговори говори за членовете на тази организация като екип и се подразбира, че целта е била да се съберат пари, заедно с участието на другите, за покриването на изборните разходи. Нещо, което не можа да  се докаже”, казва още Давид Колон.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Антонио Калдерон, ръководител на разследващия екип, структурата на групата била създадена от хора, които контролирали по директен начин няколко момичета и се възползвали от тях.

„Парите се качваха към по-горните слоеве на организацията… Включително кметът имаше директна връзка с едно момиче. Той също извършваше този контрол - под формата на власт върху решенията за разпределянето на печалбите”, уточнява Антонио Калдерон.

Разследващият полицай Давид Колон, смята, че кметът е един от най-важните в  разследването.

„Заради това, че беше пример за лидерите на организацията тук. Заради начина, по който те говореха с него, как уважаваха неговото мнение и как той решаваше даден проблем, възникнал в ядрото на организацията”, обясни Давид Колон.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред екстрадираните е и Асен Маргинов, който преди да попадне в ареста, е издирван от полицията. Асен е сват на Темелков. Дъщерята на Асен Маргинов е женена за сина на Пламен Темелков.

Инспектор Давид Монсерат, от Национална полиция на Испания уточнява, че лидерите на групата са от семейни кланове от ромски произход.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бяха сформирани на групи, различни семейства. В това семейство мъжът отговаря за 2-3 проститутки, на които има доверие, включително съпругата му. Тя контролира момичетата”, твърди инспектор Монсерат.

Печалбата на жените, според разследващите, са от 1000 до 3000 евро на ден, взависимост от клиентите.

Разследващият полицай Давид Колон обяснява, че само от направени парични преводи от 2014 г. са засекли изпращането на повече от 1 милион евро в парични преводи. Без да става дума за парите, които те са носели при пътуванията си до България, уточнява полицаят.

„Парите бяха основата за поддържането на нивото на живот на групата тук…  Живееха като царе - от това, което изкарваха момичетата… Бяха в апартаменти под наем, караха коли под наем, не работеха нищо друго… Но една още по-голяма част от парите отиваше към България. По-специално към по-големите шефове. И те от своя страна закупуваха имоти” обяснява и ръководителят на раследващия екип – Антонио Калдерон.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред къщата на Асен Маргинов, която видимо се отличава в ромската махала на Семчиново, срещаме баща му.

Петър Маргинов – бащата  на Асен и Димитър Маргинови, твърди че синовете му отиват до Испания, работят и се връщат.

Според него те работят в строителството. „Свършват обекта, идват, после на повикване пак отиват…”, обяснява бащата. Той твърди, че заедно със съпругата си поддържат къщата, защото са пенсионери. Самата къща пък по думите му била изградена с много труд и кредити.

На въпрос дали е възможно синът му Асен да се занимава с проститутки, отговаря, че не вярва на тази работа.

„Не мога да вярвам на тая работа, не съм видял. За да си сигурен, трябва да видиш. Преди години може, имаше нещо, сега…”,  казва бащата.

Къщата на брата на Асен – Димитър, е празна. Съседи обясняват, че собствениците работят в Испания.

„В строителството. Иди работи ти в Германия, Испания 10-20 години, да видим дали ще постигнеш това”, коментират обаче хората.

Снимка: btvnovinite.bg

По улиците на махалата не спират да минават скъпи коли.

С какво се занимавате?

Мъж от махалата: Франция, Франция!

Какво правите там?

Пъпеши, ябълки…

Хубава кола имаш.

Със здраве я карам…. Имам договор, във Франция работя. Ето виж френския паспорт. Само честен труд всички, как!

Ние не проституираме, ние работим, посочва жена от махалата.

 

Една от къщите в селото е на кмета Пламен Темелков. Непосредствено до нея живее неговият зет.

Снимка: btvnovinite.bg

От  сектор „Трафик на хора” – ГДБОП, обясняват, че дъщерята на кмета е женена за Асен Христов,който е засичан да посреща момичета на аерогарата, които са работили в Испания, като са предлагали  сексуални услуги срещу заплащане.

Снимка: btvnovinite.bg

Внезапно пред дома на кмета се появява мъж с изключително желание да даде интервю. Според хора от селото, братовчед на кмета.

Той твърди, че в момента няма проститутки оттук, които да са в Испания. Въпреки че е бил задържан, кметът още си е кмет…

След като е пуснат под парична гаранция от Испания, се връща и печели частичните местни избори през 2018 г. Побеждавайки опонента си - емблематична фигура на прехода – Димитър Джамов.

Защитникът на кмета намираме след минути заедно със самия Темелков на селския стадион.

Снимка: btvnovinite.bg

Организирал ли сте нещо? Проститутки да извеждате навън?

Така, като ме гледате, да Ви приличам на такъв?

Чували ли сте, че момичетата, които проституират там, упояват клиентите си и ги ограбват?

Пълни глупости. Има някакви единични случаи. Аз не мога да кажа, има си органи…

Кой ги извежда?

Кой ги извежда? Има си хора за тази работа!

Асен Маргинов беше задържан също, сват ви е, той какво Ви каза?

Да, сват ми е, но аз съм толкова ангажиран с моите обществени неща, просто не обръщам внимание.

Смятате ли, че може да организира там проституки и насила да ги кара да правят нещо подобно?

Нещо насила има ли в този живот?

Е, има.

Моля, дайте ми пример.

Има жени, които насила са карани да проституират.

Или аз малко телевизия гледам, или аз не знам за такива случаи… Щом минават 5 граници и никой не подава сигнал, сигурно е пожелание.

Снимка: btvnovinite.bg

Миналия август дъщерята на жена от селото заминала за Испания заедно с един от задържаните при акцията през 2017 г. - Иван Русев, също от Семчиново, твърдят близките й. Нямали връзка с нея от месеци.

„Тя ходеше с това момче. Ние разбрахме и като родители казахме, че това момче не е за нея, той е сводник…  Първата му проститутка му стана жена, роди му две деца – близначки…  Магия ли им правят, дрога ли им слагат? Не знам, ще те излъжа, как ги подпалват тия момичета”, чудят се близките на момичето.

Камелия Димитрова – секретар на Националната комисия за борба с трафик на хора, обяснява, че първо е печеленето на доверие - в най-ранна фаза.

„Създаването на интимен контакт и след това вменяване, че това е микрообщността на жертвата, когато трафикантът е нейният интимен партньор и това е нейното обкръжение и семейство”, обяснява още Камелия Димитрова.

„Започва да й предлага да печелят пари, заедно да си търсят щастието. Като започва лека полека да стяга примката около нея и да я кара да прави неща, с които може би не е съгласна. Но заради любовта, заради общото бъдеще, приема да направи”, казва и Надя Кожухарова от асоциация „Анимус”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тя ни е едно дете! Отидохме да се срещнем – да й дам дрехите. Аз исках просто да я отвлека. Насила да си я взема. Жандармерията беше там и ми каза, че нямам право да я взимам, тъй като е пълнолетна”, споделя майката на едно от момичетата.

Тя казва, че полицията я е засякла да продава дрога. Майката твърди, че предпочита дъщеря й да е в затвора, отколкото със сводника си.

„Негови роднини ни казаха, че много я бие… Много я заплашва. И беше цялата в кръв.  Бил казал на нея, че ако тя направи шменти-капели, ако го предаде на полицията, ще убие баща й”, твърди още майката.

Иван Русев е зад волана на скъпа кола. Демонстрира и шофиране с висока скорост.

Търсим го в къщата му в махалата. Посрещат ни близките му.

Баба му гони екипа. „Как ще е в Испания, вие луди ли сте? Не може да снимате чужда къща. Отивайте си!”, крещи тя. Заплашва, че ще счупи камерата.

Жената, която първа ни посрещна със секс оферта на улицата на Ада в Испания, се представи за Галя. Според хората в Семчиново обаче това не е истинското й име. Те твърдят, че това е първата жена на кмета Пламен Темелков.

Съседите й ни показват три имота в съседното село Симеоновец, за които твърдят, че са свързани с нея и семейството й. Едната къща още се строи, а другата е с охранителни камери. Майката на Галя не пожела да обясни откъде са парите за къщите.

„Не ме интересува и не искам да Ви отговарям”, категорична е тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Темелков има и втора къща в Семчиново. Твърди, че има пари, защото е имал автоморга, която била първата в района.

„През това време направих голяма градина череши. И в момента градината ми пуска 50-60 тона”, обяснява още Темелков.

Добряна Петкова работи с жертви на сексуална експлоатация. Разказва, че често жертви стават и трафиканти.

„Става въпрос за много пари. И защото, за разлика от други престъпления, например, наркотици, които продаваш веднъж, еднократно, човекът може да се продава повече от веднъж, може да е експлоатиран повече от веднъж”, обяснява Добряна Петкова - старши експерт в Националната комисия за борба с трафика на хора.

Според  Надя Кожухарова от асоциация „Анимус” една от причините човек да попадне в трафик на хора е, защото не е бил щастлив в живота си, бил е лишен от много възможности, от грижа, любов и е търсил начин да се справи с това.

Срещаме се с жена, която също е проституирала в Испания. Успява да избяга от сводника си.

Тя се среща със сводника си, в период, в който е изгубила близки хора. Той и обещава да бъде добре, че ще има хубави дрехи и като всяко момиче, тя се подлъгва по тези неща.

„На ден минавах едно 10-15 човека.  Първоначално не ми правеше впечатление. След време започна да ме дразни това, че той взима всичко, за мен не остава почти нищо.

Започна да ме бие, да ме тормози.  Това си остава едно черно петно в миналото. Няма начин, след като един човек е извършвал насилие към теб, да го забравиш… Едно време, което е пропиляно…

Тогава бях много по-млада, по-наивна. И като ти обещаят нещо, мислиш, че е така. Но в действителност не е”, разказва жертвата.

Снимка: btvnovinite.bg

Делото в Испания срещу разбитата преди близо 2 години група все още не е започнало.

„Гледайки доказателствата, които бяха събрани, очакванията са много големи. Мисля, че ще има ефективна присъда”, отбелязва Франциско Хименес-Виярехо - представител на Испания в „Евроджъст”.

Обратно в Семчиново, кметът има свои планове за бъдещето - нов кметски мандат наесен.

„Минимум 70% подкрепа ще има за Марин и за мен. Минимум 70%. Това за какво ви говори, кого да слушаме - разследващите, Прокуратурата или народа?”, казва Пламен Темелков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Марин, за когото говори Темелков, е кметът на Септември - Марин Рачев, издигнат от ГЕРБ. През 2018 Прокуратурата го обвини в неизгодни сделки за милиони. От държавното обвинение твърдяха, че в спалнята на Рачев са намерени справки от ДАНС, свързани с купуване на гласове.

Аз съм чист човек, нищо не ми тежи на съвестта…, твърди обаче Пламен Темелков.

„Прави впечатление на недосегаем. Каквото и да се каже – винаги може да се оправи. Той си демонстрира и си казва, че е вечният кмет”, споделя жена от селото.

Снимка: btvnovinite.bg

Както от улицата на Ада, така и от Семчиново сме изпратени агресивно. С извода, че ако искаме бързо нова къща и скъпа кола, може би трябва да започнем да берем пъпеши… или да отглеждаме череши.

Двете части на филма „Улица „Ад” са реализирани от екип на bTV в лицето на: Росен Цветков – автор, Петър Джанаваров, Добромир Иванов и Евгени Генов – оператори, Калояна Климентова – монтаж, Витали Варадинов – графичен дизайн, и Гена Трайкова - продуцент. Те са част от кампанията „Европейски съюз - по-защитени заедно“.