Късните часове на 29 май. Медиите по цял свят съобщават, че в Киев е бил убит руски журналист. Неговото име е Аркадий Бабченко. Международната общност осъжда покушението и призовава властите да направят всичко по силите си, за да открият извършителите.

След по-малко от 24 часа се случва нещо невероятно. На пресконференция, на която се очаква да бъдат съобщени подробности за разследването, Бабченко се появява жив и здрав…

Покушението срещу Бабченко се оказа постановка, организирана от украинските власти. А целта, поне според официален Киев – да бъдe разобличен план, режисиран от Кремъл, за убийството на журналиста. В резултат на операцията, един човек беше арестуван.

Неизбежна защита или пропаганда?

 „Операцията беше подготвяна в продължение на два месеца. Аз бях осведомен за нея преди месец. През това време видях как момчетата от службите за сигурност работят като волове. Бяхме в постоянен контакт, за да изясним всички детайли. В резултат, моят живот беше спасен, а един човек е арестуван”, каза на брифинг Бабченко.

„За да изпълнят този циничен план, специалните служби на Руската федерация наели украински гражданин, който предложил на свой познат, бивш военнослужещ, да извърши терористичен акт и да убие руския журналист срещу 30 000 долара”, обясни Василий Грицак, ръководител на Службата за сигурност на Украйна.

Почти никой не е знаел за операцията.

„Погребвал съм приятели и колеги много пъти, знам колко ужасно е чувството да се сбогуваш със свой близък. Затова искам да се извиня за страданието, което съм им причинил, но нямаше какво друго да направя. Искам да се извиня и на жена ми за това, през което я накарах да премине. Олечка, извинявай много, но нямаше друг начин”, обърна се към близки, приятели и колеги журналистът.

По-късно стана ясно, че съпругата на Бабченко всъщност е знаела за операцията. На бял свят излизат и още подробности.

Русия на свой ред категорично отрича да е планирала покушение срещу Бабченко.

„Тази мода да се обвинява Русия за всичко е нещо много тъжно. Както виждате, тя е следвана от редица държави. Западните страни имат нужда от Украйна, за да разпространяват тяхната русофобска пропаганда и да създават неудобни за нас ситуации”, обяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

И все пак за никого не е тайна, че да си противник на руския президент Владимир Путин е опасно начинание. През годините много негови критици загинаха при загадъчни обстоятелства. Сред тях се открояват имена като Пол Хлебников, Анна Политковская, Александър Литвиненко и Борис Березовски.

„Поведението на украинското правителство е жалко. Те си играят с фактите, с истината и лъжат всички”, коментира генералният секретар на „Репортери без граници” Кристоф Дьолоар.

Поведението на Бабченко разкритикуваха от Международната федерация на журналистите.

„Фактът, че той е организирал собственото си убийство и е скрил това от цялата журналистическа гилдия и дори от семейството си, преминава всички граници и ние настояваме за подробни обяснения. Не може просто да каже „направих това, работих цял месец със службите за сигурност”. Това не е достатъчно”, обяви Антони Белангер, генерален секретар на федерацията.

Самият Бабченко защити операцията. По думите му само по този начин е можел да спаси живота си.

„Определено това беше мое решение. Можех да отхвърля предложението на службите. Първата ми реакция беше да ги пратя по дяволите. Исках да си взема нещата и да замина за Северния полюс или Австралия, някъде, където мога да се скрия. Но накрая разбрах, че просто нямам избор, няма къде да се скрия. Вижте какво се случи със Скрипал. Той беше във Великобритания, но руските служби все пак успяха да се докопат до него”, обясни Бабченко.

„Трябва да си зададем въпроса има ли лоши и добри фалшиви новини. Възможно ли е да разграничим едните от другите? Претенцията на украинската страна е, че те всъщност са създали една фалшива новина с идеята да постигнат благородна цел, която са си поставили.

Според повечето анализатори, случаят Бабченко е просто поредният епизод от пропагандната война, която се води от години между Украйна и Русия.

Ако досега в тази пропагандна война, която се води между Русия и Украйна, западните медии даваха повече кредит на доверие на украинските източници, то сега нещата ще се променят, защото все по-трудно става да се установи къде е границата между лъжата и истината”, смята Пламен Димитров от Българското геополитечско дружество.

По думите на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и в самата Украйна има дискусия за тази информационна или психологическа война.

„Дискутира се дали те губят войната. Повечето външни наблюдатели казват: Да, естествено е да загубят войната. Очевидно е, че ресурсите на двете страни са несравними. Но Украйна не воюва сама. В противопоставянето на Русия има много други участници, например Полша и Балтийските републики”, коментира Безлов. 

Показателен е фактът, че часове след шокиращата пресконференция на Бабченко той публикува следното съобщение във „Фейсбук”: Майната им! Няма да дочакат. Обещал съм да умра на 96 години, след като танцувам върху гроба на Путин и си направя селфи върху "Абрамс" на Тверския площад. Господи, как ми омръзна да умирам! Добро утро.

Кой всъщност е Аркадий Бабченко?

Аркадий Бабченко е журналист, писател, бакалавър по международно право и бивш военен, той е яростен критик на Кремъл. Работил е като военен кореспондент и е отразявал конфликта в Южна Осетия през 2008 г. Постепенно Бабченко започва все по-често и радикално да критикува Кремъл.

„На 18 години бях войник и участвах в Чеченската война. После, когато бях на 23, отидох в Чечня като доброволец. Именно тогава започнах да се замислям и постепенно осъзнах, че тази война е престъпление. Но, по дяволите, ставаше въпрос за моята родина. После започна войната в Грузия. Може да направиш грешка веднъж, два пъти, но не и три пъти. В този момент осъзнах, че става въпрос за система, а не за грешки. Дори и преди войната в Грузия подкрепях опозицията и не бях съгласен с властта, но след като се завърнах вече бях твърдо на страната на опозицията. След инвазията в Украйна, вече не считам за част от Русия, нищо не ме свързва с тази страна”, казва за себе си журналистът.

През 2012 година, срещу него е повдигнато обвинение в подстрекаване към безредици. Причината са негови публикации, в които изразява възмущението си от управлението на Путин. Това обаче не го спира. Бабченко продължава да демонстрира публично своето недоволство. И така – до началото на 2017 г., когато решава да напусне Русия. Първо отива в чешката столица Прага, а след това заминава за Израел. През август миналата година се настанява в Киев.

„Защо напуснах Русия? Получих обаждане и ми казаха, че ще бъда арестуван. Имах две възможности – да вляза в затвора или да избягам. Нямах никакво желание да влизам в затвора. Бил съм там за кратко и никак не ми хареса”, казва Бабченко.

В последното си интервю преди мнимото покушение Бабченко отбелязва, че в Русия е живеел в постоянен страх за живота си.

Негативното отношение на Бабченко към Русия се проявява по стряскащ начин в негово съобщение, публикувано във "Фейсбук" часове след самолетната катастрофа над Черно море, станала на 25 декември 2016 година. Тогава загинаха 92 души, повечето от които представители на прочутия хор на Червената армия.
„Изпитвам ли съчувствие за смъртта на 80 служители на Министерството на Отбраната… Както и на девет служители на медии, които всъщност са агенции за масова пропаганда?... Риторичен въпрос. Не. Не изпитвам нито съчувствие, нито съжаление. Няма да изкажа своите съболезнования. Не аз се противопоставих на тази държава и нейните слуги. Те се обърнаха срещу мен и ме обявиха за враг и национален предател. Сега изпитвам само едно чувство – безразличие”, написа Бабченко след инцидента.

По-късно пред „Дойче веле” той сподели, че не съжалява за думите си.

Повече от седмица след сензационната пресконференция в Киев големият въпрос остава – наистина ли е бил спасен животът на Бабченко или всичко е било постановка? Самият журналист обеща, че ще даде ексклузивно интервю, в което да разкрие цялата истина. Но постави и цена за своето участие – поне 50 000 долара. Все още не е ясно дали някоя медия ще плати тази сума.

Цялата истина по случая Бабченко едва ли някога ще излезе на бял свят. Операцията, извършена от украинските власти, обаче нагледно показа какви измерения придобива конфликтът между Украйна и Русия. Пропагандната война между двете страни не признава граници. В нея, всички средства са позволени. Дори и инсценирането на смъртта на журналист пред погледа на целия свят.