Ураганни ветрове бушуват в района на връх Еверест. Това каза пред bTV алпинистът Слави Несторов по повод издирването на Боян Петров, който е в неизвестност в подножието на връх Шиша Пангма.

Нестеров уточни, че е на 100 км от Шиша Пангма, но предполага, че метеорологичните условия там са подобни. Според него шансът на Боян Петров да оцелее е, ако се е окопал в снега или се намира в ледена цепнатина.

Днес в спасителната акция се очаква да се включи хеликоптер. Облитане на района с вертолет трябва да даде ясна посока накъде да тръгнат спасителите.

Заради лошите метеорологични условия спасителите и вчера не успяха да стигнат до Лагер 2, в подножието на върха.

„Трудно е да се каже какви са шансовете Боян да е оцелял, твърде много време мина, откакто е изгубена връзка с него. Надеждата обаче остава”, коментира в предаването „Тази сутрин” алпинистът Петър Атанасов. Според него не е странно, че Боян Петров не е взел сателитния телефон със себе си, защото телефонът тежи, а и при други изкачвания на осемихядници, Петров не го е носил със себе си.

Според Борислав Сандов от „Зелените”, приятел на Боян Петров, алпинистът има големи шансове да оцелее, защото досега е успявал да оцелее в много трудни ситуации.

Вижте повече във видеото: