Продължава издирването на най-добрия ни алпинист Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите. Голямата въпросителна е дали времето ще позволи вдигането на вертолет, който да помага от въздуха на спасителите на земята.

Шансовете на Боян са напълно реални – с тези думи ни посреща Дойчин Боянов, който познава много добре Боян Петров в катеренето.

Единственият оцелял българин, изкачил Еверест без кислород, е участвал в редица експедиции с Боян. Дълги години двамата са били свръзка. Изключено е Боян да е проявил високомерие, прибързаност или пък да е подценил върха, убеден е Боянов.

„Много съжалявам, че тръгват разговори в подобна посока. Нито един от хората, които коментират, не са с мащабите на Боян и опита му, за да коментират какво е трябвало и как да го направи”, категоричен е той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Докато той изкачваше предишните 10 осемхилядника, тактиката му беше разкошна и в един момент, нещата като не протичат по този сценарий, ние сме способни да го упрекнем в какво ли не”, допълни Дойчин Боянов.

Снимка: bTV

Няма практика сателитният телефон да е с алпиниста постоянно, обяснява той. При атака на върха катерачите често режели дори етикетите на дрехите си, за да са по-леки.

Облитане на района с вертолет ще даде ясна посока накъде да тръгнат спасителите.  Бюрократични пречки обаче бавели досега разрешението за използване на хеликоптер, обяви сутринта жената до Боян Петров Радослава Ненова. По думите ѝ оборудван вертолет е готов да излети веднага щом получи разрешение от китайските власти.

„Нямаме време за бюрокрация. Просто трябва един натиск, да се задействат бързо. Боян, ако в момента е някъде и чака, има часове, а не дни”, заяви тя.

По-късно стана ясно, че от китайска страна вече има разрешение за излитането на хеликоптер, който да участва в спасяването на Боян Петров.

По-рано премиерът Бойко Борисов каза, че се работи активно по спасителната акция.

„Ще положим максимални усилия за издирването на Боян Петров”, каза и посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу.

Във „Фейсбук” Радослава Ненова публикува и сметка за спасителната акция на Боян:

Радослава Георгиева Ненова
BG32 UNCR 7000 1523 2695 49
UniCredit Bulbank UNCRBGSF