Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Той е изчезнал по време на експедиция при изкачването на връх Шиша Пангма в Хималаите, на територията на Китай.

Посолството ни в Пекин е получило информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Петров е в неизвестност от 3 май. Във „Фейсбук” организаторите на експедицията обявиха, че Боян е започнал изкачването на 29 април и от тогава той не се е прибрал в базовия лагер.

Палатката и спалният чувал на Петров са открити от други алпинисти вчера сутринта на 7350 метра надморска височина. Организирана е спасителна акция.

Снимка: bTV

Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души. Жената с която Боян Живее на семейни начала, разказа за bTV, че Боян тръгнал сам преди останалите от групата. А след сигнала за изчеването му шерпи тръгват да го търсят.

Поради внезапно влошаване на времето тримата търсачи временно са прекратили издирването и акцията ще бъде подновена най-рано утре.

Не искал да се катери с група. Тръгнал сам. „Така казва, че му е по-лесно да не се разсейва с други хора и да се концентрира какво прави. (…) По-опасно е в повечето случаи винаги е имало хора наблизо, които са се катерят паралелно с него. Този път не си взе сателитния телефон, по принцип го взема но сега е преценил, че ще му натежи, просто го е оставил долу, така че няма връзка”, разказа приятелката му Радослава Ненова.

Снимка: bTV

Според нея е възможно Боян да е слязъл до най-долния лагер, където има храна и пособия за оцеляване.

Тя е във връзка със спасителите и им е обяснила, че приятелят й е диабетик и това може да повлияе на състоянието му.