Кореспондентът на bTV в Обединеното кралство Васил Христов е първият български журналист, получил достъп до специализираната военна програма "Интерфлекс" - интензивна петседмична подготовка, подобно на тази, през която преминават запасняците от британската армия.

В секретна база в Северна Англия британски военни обучават украински доброволци. От съображения за сигурност имената на участниците в материала са променени.

Обединеното кралство има дълга история на подкрепа на украинския военен персонал чрез операция ORBITAL, която обучи 22 000 украинци между 2015 г. и 2022 г. Нейно продължение е сегашната военна подготовка на групата украински военни в секретната база на Острова.

По време на ученията въоръжените сили на Обединеното кралство обучават украински новобранци на полигони в Северна Англия за бойни действия в градска среда и умения за окопна война. Програмата е част от трайния ангажимент на Великобритания да подкрепя Украйна в борбата й срещу непровокираната инвазия на Русия.

„Това, което правим тук, е базов боен тренинг, в който ги подготвяме за всякакви ситуации, които могат да очакват, когато пристигнат обратно в Украйна“, обясни военният инструктор Дейвид.

Военният инструктор Клайв ексклузивно пред кореспондента на bTV във Великобритания Васил Христов

„Те получават много добра подготовка от моя екип за издръжливост и как да боравят с въоръжения и боеприпаси. Но най-важното, върху което работим, е да държим техния дух високо през цялото време, за да го използват в битките, когато се върнат обратно“, допълни военният инструктор Сам.

„Ние знаем, че тези доброволци са изключително мотивирани. Идват с голямо желание да учат. Имат изключителен дух и се отличават с големия си напредък върху това, което учат“, каза военният инструктор Клайв.

Военният инструктор Клайв ексклузивно пред кореспондента на bTV във Великобритания Васил Христов

Над 1000 военни на Обединеното кралство са ангажирани в програмата, която се провежда в обектите на Министерството на отбраната. Всеки курс продължава по няколко седмици и се провежда от части от бригадата за подпомагане на силите за сигурност заедно с международни сили, включително Канада, Австралия, Нова Зеландия и Нидерландия. Преди броени дни на един от полигоните, подкрепата си за многонационалните усилия изрази и крал Чарлз III.

Курсът обхваща боравене с оръжия, първа помощ на бойното поле, полеви умения, тактика на патрулиране. Последната група новобранци, които се присъединяват към програмата, ще закръгли броя на участвали в обученията на 10 000.

„В първите седмици се учим на елементарни неща, включително и това как да оказваме първа помощ на бойното поле. В последните дни от обучението, като днес, използваме всичко научено в това да водим нападения и да се отбраняваме на бойното поле“, разказа доброволецът Микола.

Кореспондентът на bTV в Обединеното кралство Васил Христов е първият български журналист, получил достъп до специализираната военна програма Интерфлекс

„Дойдохме тук, за да научим от нашите приятели от армиите на Великобритания и другите партньори как да правим най-доброто, за да защитим нашата свобода. Да бъдем тук е възможност да придобием опит, който много от нас не са имали до момента и след тези 5 седмици ще можем да правим най-добре това, което е необходимо, за да сме полезни за нашата страна“, допълни украинският доброволец Андрий.

След незаконното нахлуване през февруари 2022 г. Обединеното кралство се ангажира да подкрепя Украйна, като помощта достигна близо два милиарда и половина паунда през 2022 г.

Великобритания подарява също облекло и оборудване за подкрепа на украинските войници след тяхното обучение. При изпращане обратно в Украйна всеки войник получава лични предпазни средства, включително каски, бронежилетки, протектори за очи, протектори за уши и индивидуални комплекти за първа помощ.

„Обучението, което преминават тук, е основано на високи стандарти, за да сме сигурни, че те са подготвени за всякакви ситуации, с които ще се сблъскат“, обясни военният инструктор Дейвид.

Важна част от обучението е спазването на общоприетите правила и механизми за цивилните по време на война, ранените войници и основни права на военнопленниците, залегнали в Женевската конвенция от 1947 година.

„Основната ни цел е да подпомогнем Украйна в тази война. Ние имаме доброволци, които са били цивилни допреди няколко седмици. Сега те се доближават до това да воюват като ефективни, истински войници“, отбеляза военният инструктор Клайв.

„Те са изключително мотивирани и се справят изключително добре, колкото и да им е трудно. Изморени са, но имат невероятно висок дух и са готови да се върнат, за да се бият за страната си“, добави военният инструктор Сам.

Военният инструктор Сам ексклузивно пред кореспондента на bTV във Великобритания Васил Христов

Обединеното кралство първоначално предложи да обучи до 10 000 украински войници, но с развитието на бойните действия тази програма вече е с цел да обучи до 20 000 войници през 2023 г.

Зад тези числа се крият хиляди житейски съдби и в края на този дълъг ден попитах Андрий как може да обясни на някого, който е виждал войната само на кино, че в Украйна тя е съвсем реална.

„За да го разберете и усетите, вие трябва да разберете и усетите какво виждат и чувстват нашите семейства в Украйна. Това е реалността. Ето защо сме тук и защо се бием за родината си“, заяви украинският доброволец Андрий.