Австрия отново е без канцлер. След като Себастиан Курц се оттегли, беше наследен от Александър Шаленберг. След като Курц се оттегли и като лидер на „Народната партия“, Шаленберг също подаде оставка, защото премиер ще е новият партиен лидер Карл Нехамер.

„През 2017 г. на победата на Себастиян Курц се гледаше като на историческа победа. Имаше големи очаквания. Беше наричан „детето чудо на политиката“. На 31 години пое канцлерският пост, а преди това – на 27 г., стана външен министър“, припомни главният редактор на „Международни новини“ в bTV Кристина Баксанова.

По думите ѝ Курц е поел властта в момента, в който „Народната партия“ има нужда от промяна, когато избирателите в Австрия не вярват на традиционните партии. Залитането към крайнодясното е и заради миграционната криза.

„Той се обяви за затваряне на Балканския маршрут на мгрантите и така се противопостави на политиките тогава на по-големите държави в Европа, с което спечели популярност“, допълни журналистът от bTV.

Тя напомни и за скандала покрай изнесената информация, че един от партийните функционери е използвал държавни средства за маркетинг кампания, която още 2016 г. да осигури положителни статии за Курц. В момента тече разследване по казуса.

Себастиан Курц беше замесен в този скандал и това му донесе негатив, коментира Баксанова.

Гледайте повече във видеото!