Световните агенции съобщават за най-малко 9 убити и 57 ранени при ракетни удари срещу военна база на Украйна, служеща за разпределителен и координационен център за чуждестранната военна помощ и чуждестранни доброволци. Това се е случило на около 50 километра от Лвов. Именно оттам  се връща пратеникът на bTV Иван Георгиев.

"Град Лвов на практика е столица на западна Украйна и той е ключова стратегическа точка. Входна за огромните потоци от оръжие, муниции и военна техника, които влизат на територията на Украйна от цяла западна Европа, а изходна досега за поне близо милион и половина украинци, които потърсиха спасение, бягайки в посока Полша, а от там към останалите европейски страни", обясни Иван Георгиев.

Според него нарушавайки баланса на силите в региона, това със сигурност ще промени начина, по който се транспортират оръжията от запад на изток и след това ще промени начина, по който хората напускат страната.

"На място разпознахме като в едно огледало в лицата на тези хора, които бягат от войната, собствените си лица и лицата на нашите близки. Това не са хора, които са били готови за това, което им се е случило. Това са хора с професии, хора с добър стандарт на живот, хора с образование", разказа още Иван Георгиев.

Вижте още във видеото 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!