На 16 юни знаменитият холандски цигулар и диригент Андре Рийо и неговият оркестър „Йохан Щраус” ще ни покажат как и българската публика ще затанцува в ритъма на валса в зала „Арена Армеец”. Маестрото живее в замък, а издръжката на оркестъра надвишава 1 милион евро на месец.

Андре Рийо направи от класическата музика мултимилионен бизнес. Целият свят научи името му преди 6 години, след като видео със сър Антъни Хопкинс стана сензация в интернет.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той се свърза с мен. Обади се в офиса ми в Ню Йорк и каза: „Написах един валс преди много време. Видях те по телевизията в Америка и искам ти да изсвириш моя валс”. Така и направихме”, разказа Рийо.

Във валса се е влюбил много рано. „Както разказах и на публиката в залата тази вечер, баща ми беше диригент, той изпълняваше много валсове по време на бисовете и тогава открих, че по време на другите изпълнения публиката беше по-сериозна, по-резервирана, по време на Бетовен и Рахманинов, изведнъж, под звуците на валса, всички придобиваха щастливи изражения, това разтърси сърцето ми. Оттогава съм влюбен във валса”, посочи Андре Рийо.

Снимка: btvnovinite.bg

В началото му е било много трудно, но не се оплаква. „Много артисти в днешно време стават изключително популярни на 15 години например, и като станат на 17, вече ги няма – залезли са. А мен още ме има. На 68 години съм и още съм тук”, каза той. 

От мениджмънта на Рийо наричат компанията му една „добре смазана машина”.  Сега може да е най-успешният пътуващ музикант в света, но преди десетина години стига до фалит. Заради мечтата си в декора на тогавашното си световно турне да пресъздаде известния замък Шьонбрун. За този период Рийо разказа: „Бях назад с 34 милиона евро, но година по-късно, когато се върнахме в нормалните арени, турнето беше напълно продадено и направихме 22 милиона евро”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Онова, което научих, е, че трябва да се опитваш да се забавляваш. Работи много, да, но когато удоволствието от работата го няма, и успехът не се задържа”, подчерта Рийо.

Андре Рийо живее в истински замък в Маастрихт, с крило, посветено на колекцията му от пеперуди. Според легендата там е живял прототипът на героя на Д'Артанян. Рийо определено има афинитет към мащаба и логично държи рекорда на Гинес за най-голям декор. Сцената му се строи 4 часа, а заради турнетата има още три като нея – две пътуващи – за Мексико и Израел, и една в Холандия.

България може да е малка държава, но талантът на българите е голям. Поредното доказателство е Кремена Минева – концерт-майстор в оркестъра на Рийо.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз работя вече 23 години за Андре. Започнах още като студентка. Завършила съм българската Консерватория, но едновременно с това и Консерваторията в Лиеж, Белгия, където попаднах на маестро Андре Рийо. Беше най-големият подарък в живота, най-големият шанс, който имах, след всички тези трудни години на студентство в чужда държава. Не беше леко, беше наистина като подарък отгоре”, категорична е Кремена.

Според нея тайната на успеха на оркестъра се крие изцяло в Андре и неговата мисия. „За мен това е един посланик, изпратен да обедини хората чрез музиката си. Ние, човеците, така явно не успяваме много да направим една планета спокойна и мирна за всички нас, но той се опитва да направи това чрез музиката си”, допълни тя.