Владимир Зарев е сред най-продаваните български автори – у нас и в чужбина, а животът на поетесата Мирела Иванова е преминал под сянката на Иван Вазов.

От 25 години писателят Владимир Зарев и поетесата Мирела Иванова творят своята "къща на думи". Разказват, че именно словото ги е събрало – първата им среща в живота е била на Пазара на книгите на столичния площад "Славейков". И признават, че са посветили един-друг не едно произведение. 

Навръх Възкресение Христово двамата приеха в семейнния си уют екипа на "120 минути".


- Вие сте хора на изкуството – по-специален ли е днешния ден за вас?
- Мирела Иванова: Възкресението е един от най-големите, ако не и най-големият български и християнски празник. Отбелязваме не само възкръсването, излизането, преодоляването на страданието, което преживява нашият Бог, а и и Бога, и природата се събират в едно на този ден. За да ни озарят отвътре - за да знаем, че след преживените страдания идва светлината и любовта. 

- Владимир Зарев: За всеки човек Великден наистина означава победа на светлината над мрака, на доброто над злото, и - най-вече - победа на любовта над насилието. Иисус сам някак си върви към своя подвиг, защото на кръста биват разпънати човекът, но и Богът. Страдание преживява човека, но и Бога. Това всъщност е истинската среща на човека с Бога. Така се появява един нов механизъм на властта – любовта.

- Този светъл ден със сигурност е време за духовна равносметка. За размисъл. Какво ви ядосва в обществото, в което живеем?
- Владимир Зарев:
 Ние получихме нещо безценно - свободата. Свободата на духа, на думите, на словото, на личността... А свободата е форма на различие. В последните 30 години се позволи на хората да бъдат себе си, да бъдат истински различни. В същото време обаче преходът беше изпълнен с насилие към определени хора. Беше ограбен трудът на няколко поколения българи и беше раздаден по един недостоен начин на хора, които пропиляха това богатство. Те превърнаха националното богатство в лично.

Парите са ужасна форма на власт. Там, където има анархия и законът не важи за всички, парите фактически се превръщат в ненаказуемост. Те правят така, че определени хора остават извън закона. Това са хората, които разграбиха България.

- Мирела Иванова: Много ми се иска тук да беше наложен друг дух, друго усещане - и за общност, и за отговорност... дори и за приличие. Трудно се живее в толкова разделено общество. Има една взаимно унищожителна ненавист между хората и непрекъсната зависимост от скандалите. Атмосферата е пълна с ненавист, завист, скандали, слухове за това кой кого ще натопи и изобличи... За да не бъда съвсем несправедлива ще кажа, че все пак имам надежда в младите хора. Има много подготвени и мислещи младежи, които ще променят обществото.

- Липсата на общност, за която говорите, можем ли да кажем, че е "подпомогната" от недостатъчното внимание към културата?

- Владимир Зарев: Националната духовност дава много повече сигурност отколкото тези "полуживи" самолети, които имаме. Духовността е причината българския народ да оцелее в едни изключително тежки времена пет века. Духовността е тази, която сега също може да спаси българският народ и това е изключително важно.


Цялото интервю на Димитър Иванов вижте във видеото.