Скандалите с апартаменти, корупционни схеми и тераси ще приключи само тогава, когато да влезеш в политиката стане непривлекателна перспектива. Това каза в предаването „120 минути” по bTV юристът и депутат от 39-ия и 40-ия парламент от НДСВ Владимир Дончев.

„Сега явно все още е привлекателна, щом излизат такива случаи на обогатяване”, отбеляза той.

Все пак според Дончев скандалът „Апартамент гейт” има и очистващ, и превантивен ефект. „Ще накара следващите, които смятат да се занимават с политика или да останат в политиката, да имат едно наум и да си направят ясна сметка, че така не може и така не бива”, аргументира се той.

Снимка: btvnovinite.bg

Дончев обаче подчерта, че скандалът може много да отврати избирателите, да ги умори и да ги накара да не отидат до урните при предстоящите избори.

Именно затова на евровота на 26 май той очаква ниска избирателна активност, която според него ще се дължи на умората и отвращението на хората от непрекъснато повтарящите се скандали и липсата на адекватна реакция от всички власти.

По думите му, когато правят някаква сделка, хората винаги търсят начин да спестят някой лев, и е публична тайна, че някои от сделките минават на по-ниски цени. „Но трябва да направим огромна разлика между обикновения човек, който продава гарсониерата си и иска да спести 80, 100 или 200 лв. данък, което също е укоримо и наказуемо, и големеца, който прехвърля или купува имот за стотици хиляди левове и крие огромни суми от фиска”, посочи Владимир Дончев.

„Главният отговорник е финансовият министър, който знаейки тази практика, отдавна трябваше да предложи изменение на закона. Тъй като и той до някаква степен е ангажиран в този скандал, може да си направим изводите защо върхушката в момента, която управлява страната, и тези, които са управлявали преди това, не го правят”, допълни той.