Допреди няколко години той беше известен като детето-чудо на класическата музика, но днес вече е почти 23-годишен младеж. Младият виртуоз Елин Колев, роден в Германия, но прославящ България по света, гостува в „120 минути”.

На 5 години започва да свири на цигулка, а на 10 вече е приет в университет в Лайпциг. Казва, че дължи това и на родителите си, които са се заели по-сериозно с него, интересували са се кой иска да го види, с кого да работи заедно.

По този начин имах повече възможности да обменям идеи с други хора, каза Елин Колев.

На въпроса дали има приятелка, той каза, че сподели, че не говори много с жени, учил е 7 години в Карлсруе, където живее:

„Гледам с човек да се разбирам като с човек, защото дали дълга коса - и аз съм си я пуснал сега, на мен ми е важно и на тях да им е душевно, пък като все гледа нещо двойно да се случи, никога не се получава. Опитвам по-скромно да го гледам”, каза виртуозът и допълни, че не се занимава много със странични неща.

Цигулката му е изработена във Флоренция през 1749 г.:

„Избрах я, защото корпусът е по-нагоре и защото е по-тънка, както и на гърлото. Плащам всяка година застраховка, но така ми е по-фин инструментът и затова реших за него”.

Елин Колев благодари на общината за възможността да се състои концертът му, както и на организаторите. На 15 октомври той ще свири с Класик FM.

Цигуларят допълни, че покрай турнето в България с „Рива Саунд” са направили диск, програмата е на Вивалди и ще опитат да пуснат екземпляри за концерта.