Още с поемането на първия си дъх на човек е генетично заложено да се движи напред. Той трябва да бъде обучен, възпитан и едновременно с това благодарен на собствения си народ и държава.

Това заяви хирургът-онколог проф. Иван Гаврилов. Освен своите над 400 операции годишно, той е и „добротворецът“, който лекува българския дух.

 За „120 минути“ той сподели, че за него българският дух е всичко.

„Когато той тържествува - няма прегради. Когато лекарят спечели доверието на пациента и безрезервно даде всичко, за да продължи битката, тогава двама застават срещу болестта и битката е спечелена“, сподели той.

Снимка: btvnovinite.bg

„1300 години българите са оцелявали. Искам те да проумеят и да повярват в собстената си сила и да повярват във водачите си. Искам да повярват в бъдещето на децата си“, продължи лекарят.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му ако българите са сплотени, ще вървят напред. Според него разединението води до обратното на написаното над Народното събрание, а именно „Съединението прави силата“.

Хирургът смята, че хората на първа линия, които се борят срещу коронавируса, са герои.  

Снимка: btvnovinite.bg

А причина той да бъде лекар е неговата майка Велика Каменова. Тя е на 86 години. Работила е като учител. Има издадени няколко книги. Чете, пише и бродира без очила.

Самата тя разказа, че е заложено във фамилията да има лекари – в момента има 9 души, който са действащи медици.

„Понеже си беше мой ученик от първи до четвърти клас, всяка носна кърпичка беше разкъсана в края, защото някой се е наранил, а той трябва да го превърже“, сподели  Велика.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея синът ѝ не може да бъде само хируг.

„Той е хирург, и историк, и дарител“, допълни тя. Ако трябва да го опише с една дума, то тя ще е „работяга“.

Пожелава му здраве и дълголетие, за да продължи да върши своята работа. И много го обича.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от щастливите пациенти на проф. Гаврилов е д-р Стефан Пейков – картограф и изследовател. Той е излекуван от тежко онкологично заболяване.

„В процеса на моето лечение се открихме и си обещахме да работим за България – така както са работили нашите възрожденци“, сподели д-р Пейков.

Според него в клиниката по гръдна хирургия на проф. Гаврилов цари ред, колективизъм и единачалие. Това служи и за негово вдъхновение.

„Той принадлежи към тия българи, които са се вдигнали на Илинденското преображенското въстание и всеки негов ден според мен носи желанието да се направи крачка в тази посока – единство на българския народ“, подчертава Пейков.

Снимка: btvnovinite.bg

А Емилия Кожухарова определя проф. Гаврилов като модерен народен бутител. Гаврилов остава завинаги близък на Емилия Кожухарова заради помощта му да научи повече за прадядо си, който е бил участник в Първата световна война.

„Изключително щаслива съм, че го познавам, че мога да го нарека мой приятел. За мен е образец, пример“, сподели Кожухарова.