Благодарим на нашите зрители за доверието, че толкова години подред продължават да ни избират. Това е огромна чест и огромна отговорност. Това каза в предаването „120 минути” Гена Трайкова, главен редактор на bTV Новините в контекста на 20-годишнината на новините.

На един от най-често задаваните въпроси през годините – какво си казват водещите, когато се загасят светлините, Гена Трайкова отговори, че в най-общия случай благодарят на колегите си, които са в апаратната и в студиото:

„Защото микрофоните остават отворени и ги чуват само хората горе. Това са режисьорът, продуцентът, тонрежисьорът – всички хора, които стоят зад теб в продължение на този 42-минутен ефир и правят така, че ние да представим емисията новини по най-добрия възможен начин.

Нашата работа е отборна работа, екипна работа, и е безкрайно важно да си благодарим един на друг, защото в нашата професия е изключително важно да можеш да разчиташ 100% на това, че всеки ще даде най-доброто от себе си, целия си талант, за да може на финала тези 42 минути да изглеждат така, че зрителят никога да не разбере дали и какви затруднения сме имали по време на тези ефири".

"Не е таен знак, може да се е случвало понякога някой да разкаже виц, но в най-общия случай е благодарност към колегите. Знаеш защо е така – защото има ефири, на които ти влизаш с едно хвърчащо листче, на което пише 2 думи и след това този ефир продължава часове наред. Просто извънредно събитие, това е максималната подготовка, която можеш да имаш.

И аз, и ти сме имали такъв ефир – превратът в Турция. Тогава ти беше водещ, аз ти се обадих по телефона на път към телевизията, изгряхме в 12 и продължихме да работим до малките часове на сутринта". 

Началото

"Започнахме през далечната 2000-та година, през лятото, първо с обучение, след това на това място тук, което виждате в момента, се събирахме всеки ден. Нямаше студио, буквално се наливаха основите, идваха тирове с техника, дооправяха се подът, звукоизолацията. Всеки ден правехме т.нар. сухи тренировки. Това на практика е една реална емисия новини, само че зрителите никога не я виждат така или иначе.

Тази снимка е от този период и даже масата за планьорки към този момент не се намира там, където се намира в момента". 

Учителите в професията

"Моите учители в професията са толкова много хора, за тези 20 години в bTV съдбата е била благосклонна към мен да ме срещне с едни от най-добрите професионалисти, като репортери, като оператори, като продуценти, като водещи. Хора, от които наистина можеш да черпиш с шепи. Знаеш, че занаят не се учи, занаят се краде и в този смисъл съм имала възможността да го наблюдавам от най-добрите, наистина от най-добрите на българския пазар".

"Първият човек обаче, който ме взе под крилото си и ме заведе на снимки, когато още бях стажант-репортер, беше Канна Рачева. Бяхме на едно криминално събитие.

Бяха хванали една банда студенти, която беше принуждавала възрастни хора да си прехвърлят апартаментите и след това ги беше убивала.

Тогава разбрах, че този ресор не е за мен, защото този тип истории не са били никога моите истории. Те безспорно са важни, но се изисква друг тип настройка, друг начин на възприемане на хората, за да можеш да разказваш такъв тип история".

"Тази снимка е от 2009 г. предполагам, това е крепостта Баба Вида. Снимахме поредицата bTV Документите, документалната поредица "Великата ерес", която проследява зараждането и развитието на богомилската ерес, и понеже аз винаги много искам да виждам все пак кадрите, които правим, а в тази ситуация в пещерата нямаше как аз и Добри да сме близо един до друг.

Този дълъг зелен кабел всъщност е връзката помежду ни, и операторът Добромир Иванов, защото наистина искаше да ми угоди да мога да виждам как се случват нещата и тогава пригодихме това мониторче, така че, въпреки че сме на голямо разстояние един от друг, да имаме поглед към това, което се случва и което записваме на камера.

Гена Трайкова заяви, че се е променил сериозно начинът, по който хората стигат до новините.

"В момента всичко, което е важно, много бързо стига до теб на мобилното устройство, което използваш. Никой вече не чака Централната емисия новини в 19 ч., за да види какво точно се е случило. Това обаче представлява е сериозно предизвикателство за всички нас като журналисти, защото мрежата е пълна с истини, полустини, и откровени лъжи и нашата отговорност става много по-сериозна.

Освен че трябва да даваш контекст, освен, че трябва да търсиш фактите, трябва да търсиш логично, достоверно, експертно обяснение. Нашата работа става чувствително по-сложна от преди".

COVID-19 в Новините

"На въпрос на зрител какъв е здравословният процент от централната емисия, който трябва да бъде отделен на COVID-19, Гена Трайкова заяви:

„От март месец работим в условия, в които никой никога преди това не е предполагал, че можем да работим, работим в ситуация на пандемия, в ситуация, в която сме достигнали пика на втората вълна. И да, новините са COVID, огромен процент от новинарските емисии, но това не е самоцел.

В рамките на това време ние се опитваме да идентифицираме проблемите на хората, понякога решаваме отделни казуси, опитваме се да покажем къде се пропуква системата, защото, когато се вземат мерки, това ще помогне на всички нас като общество.

В този смисъл да, може би новините за COVID може би наистина в момента владеят ефира, но пък ние получаваме ежедневно десетки сигнали и на телефоните, и на пощата си, хората живеят с тази пандемия и те трябва да бъдат информирани за всичко това, което се случва". 

Гледайте цялото интервю във видеото.