Тази седмица в главната роля в „120 минути“ влиза режисьорът, преводач, писател и преподавател Димитър Коцев – Шошо. Пред Светослав Димитров той обясни, че не помни откъде идва прякорът му. 

Добави, че Йордан Радичков, който е кум на родителите, му е обяснил, че като малък се опитвал да хване някаква муха и казвал Шошо, докато я имитирал, но според Димитър, Радичков просто си измислил поредната история. 

Снимка: btvnovinite.bg

Димитър Коцев - Шошо е роден през 1971 г. в София, син е на големия актьор Константин Коцев. След като завършва Английска филология в Софийския университет, се дипломира и в НАТФИЗ – кино и ТВ режисура в класа на проф. Владислав Икономов. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Имах много щастливо детство. На едно дете му стига да го обичат, може да не се занимават с него по цял ден. Важното е то да знае, че е обичано. А това на мен и на сестра ми не ни е липсвало никога. Благодарение на майка ми аз имам този интерес към писането, четенето, езиците. Тя остави следа в моето възпитание, въпреки че си отиде рано“, каза режисьорът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Пише, но и превежда романи на Труман Капоти и Том Робинз, режисира телевизионни предавания, сериали и филми, сред които „Лора от сутрин до вечер“ и лентата „Маймуна“, която има няколко международни награди. Преподава творческо писане в специалностите Киносценарий и Сценарий за ТВ сериал. 

Пътува много, но се връща да живее и твори у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

 Димитър Коцев има активна гражданска позиция и един от творците, подписали писмото в подкрепа на протестите за оставки. Спopeд нeгo, у нас ce нaблюдaвa пълeн yпaдъĸ нa пoлитичecĸия живoт у и липca нa ĸoнĸpeтни дeйнocти в интepec нa дъpжaвaтa.

Цялото интервю с Димитър Коцев вижте във видеото!