„В отчаянието си написах на премиера по Вайбър, че сме на гарата и са ни отменили влака. Връщаме се от есенен турнир. Казах му, че сме в безизходица“, разказа преподавателката по информатика д-р Бисерка Йовчева в предаването „120 минути“.

Тя е ръководител на школа по информатика, която излъчва едни от най-добрите информатици не само на национално, но и на международно ниво.

Преди седмица Бисерка Йовчева успя да извади 50 деца от капана на лошото време, след като те се оказаха блокирани на гарата в София в продължение на 4 часа без решение от страна на БДЖ. Тя се обажда на премиера Николай Денков, за да бъде намерено алтернативно решение за транспорт.

„Бяхме тук за редовния национален есенен турнир по информатика. Може да се каже, че в една от групите спечелихме тотално, но се представихте във всички групи отлично. Първата група тръгна успешно, а ние с няколко други ученици останахме да получим наградите от турнира. С нас бяха много други деца от Северна България, които трябваше да се приберат с този влак. Шуменци бяха малка част, но останалите деца от Плевен, Варна, Разград, Търговище и Русе бяха на гарата. Съобщиха, че влакът се отменя, а ние знаехме, че другият влак върви. Пътят беше проходим. Казаха ни няма да пътува влакът, оправяйте се“, каза тя.

Йовчева подчерта, че е имало и друг влак по-късно. „Още тогава ни казаха, че нашите билети не са за този влак и няма да ни ги презаверят, защото не е ясно дали ще има места. Репликата беше – „отидете и се помолете на кондуктора той може и да ви качи“. И аз си представих как с 50 деца отивам на перона и се моля. Намерих началника на смяната, за да говоря с него, но не го намерих, каза, че той няма да дойде. Свързаха ме, но каза – „оставете не намира““, обясни тя.

„С министър Денков ни свързва едно дълго сътрудничество още от 2016 г., когато стартирахме европейската олимпиада по информатика. Той ми се обади след 5 минути и каза, че след малко ще ми се обади министър Гвоздейков, успокои ме, че ще приберем децата“, разказа Йовчева.

"Българското образование не успя да се реформира"

"Българското образование не успя да се реформира, а просто деградира по някакъв начин в стремежа за реформа. Последните години прекалено много внимание се обръща на отчетността - на това един учител да докладва какво точно е свършил. Преди още много години фокусът на българското образование се размаза", каза тя.

Според нея основният фокус трябва да бъде съсредоточен в учителя и в неговите умения да работи.

"Това, което правя не е в училище, а в школа и отношенията между ученик и учител са малко по-различни. По-скоро съм треньор и ние си говорим като партньори. Някак си успявам да накарам децата да заобичат това, което правим", обясни Йовчева.

"България е в топ 5 за всички времена по информатика и топ 1 по математическа лингвистика. Децата са на изключително високо международно ниво. Това олимпийско движение се крепи на плещите на много малко ентусиасти. Много трудно набираме средства за тяхната подготовка. Необходими са средства за логистиката", каза тя.  

Ако искате да подкрепите Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - може да го направите ТУК.

Целият разказ за преживяното - гледайте във видеото.