В рамките на предизборната кампания „120 минути“ е домакин на излъчени от партиите представители, подредени по възходящ ред спрямо социологическите данни на агенциите, с които bTV работи. В последната неделя от предизборната кампания каним председателите или заместник-председатели на първите 7 партии и коалиции. Представители в днешното предаване по този регламент не изпратиха от „ДПС - Ново начало“ на Делян Пеевски и от „Алианса за права и свободи“ на Ахмед Доган.

Купуването на гласове е опит на някого да си напазарува демокрация, а и това поведение трайно действа развращаващо по отношение на политическия процес. Това каза в предаването „120 минути“ Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ.

„Ние имаме два шанса като политически сили – или да се движим в това русло, в което основната цел на партиите е да се бият помежду си и да се унищожават взаимно, или да си припомним, какъв е смисълът на политическия процес. Търси се модусът на съгласието – общо лидерство, приоритети, компромис… Винаги е необходим компромис“, каза той.

Томислав Дончев припомни компромиса, направен от ГЕРБ при съставянето на последното редовно правителство, когато бе дадена подкрепа на ПП-ДБ като втора политическа сила. Той каза също така, че не очаква друг да направи такъв компромис спрямо тях.  

„Ако говорим за червени линии, трябва да кажа, че червената линия е зад гърба ни – ние сме я минали. Ние в такава степен сме отвратили хората с непрекъснатите си скандали и липсата на резултати, че голямата червена линия отдавна сме я минали“, поясни той.

 

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че в миналото самият той много пъти е чертал червени линии: „какво бихме направили“ и „какво не бихме направили“. Седмица преди изборите обаче той си мисли, че в момента не бива да се поставят нови червени линии.

„Вярвам, че в демокрацията трябва да има правила. Според мен степента на компромис, която правиш, зависи от това, колко си голям – в обратна пропорционална зависимост“, каза още той.

Томислав Дончев коментира купуването на гласове и доверието в служебния вътрешен министър Атанас Илков.

„Не мога да коментирам вътрешният министър, защото той има няколко седмици стаж като такъв. Иначе, тече купуване на гласове, но не съм толкова лековерен, за да коментирам кой за кого пазарува и в какви мащаби. Според мен МВР би трябвало да положи повече усилия, за да бъде прекратена тази порочна практика“, коментира той.

Вижте във видеото какво още каза Томислав Дончев.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK