Те се родиха от хаоса. И пораснаха сред насилие. Хаосът на постоянни войни. Първи бяха съветските войски между 1979 г. и 1989 г. Съветският съюз изпраща в азиатската страна близо 3 млн. военни. 800 000 момчета реално участват в бойни действия и минават през кланицата, наречена "Афганистан". Той ги белязва завинаги - 50 000 убити, над 120 000 ранени, над 230 000 се разболяват от ужасяващи инфекциозни заболявания, хиляди са безследно изчезнали.

Милиони афганистанци бягат в съседен Пакистан, където покълват семената на движението, което скоро ще промени региона и света. Техните деца намират упование в религията и исляма. Много от тях са бъдещите бойци на талибаните. И хаосът беше техният баща. 

Снимка: bTV

Междувременно с американско оръжие и саудитски пари и призивът, че в Афганистан е застрашена цялата ислямска религия, муджахидините успяват да отблъснат руските войски. Войната свършва, а Съветския съюз се разпада. Лидерите на афганистанската съпротива не могат да се разберат помежду си и започват да водят война едни с други. Афганистан отново се дави в кръв. Този път - на собствения му народ.

Така "талибаните" започват своя поход към властта. Между 1992 г. и 1996 г. постепенно "студентите", както се наричат сами, завладяват всички провинции, в който живеят повече от 15 етнически групи. Битката за някои провинции е кървава, други ги посрещат като спасители.

Започват години на управление, в основата на които е крайното тълкуване на исляма. На жените е забранено да работят и да напускат домовете си без придружител. Афганистан се затваря за света.

Снимка: bTV

През 1997 г. в страната окончателно се установява Осама Бен Ладен, което служи като формален повод за САЩ да нахлуят с цялата си военна мощ след 11 септември 2001 г.

20 г. по-късно на битка на чуждестранните сили с талибаните, те отново се завърнаха. Това стана след преговори в Доха, Катар. Първоначално те бяха тайни, но с годините се превръщаха във все по-явни.

Снимка: bTV

Така през август САЩ се изтеглиха напълно на фона на потресаващи кадри на бягащи хора, които се опитват да се качат в самолетите на чужденците и местни помощници на чуждестранните сили, които бяха изоставени. Дали отново държавата ще потъне в мрак? Каква ще е ролята на жените? Течението, което американците не успяха да спрат. Добре дошли в "Гробницата на империите".