След началото на пандемията COVID-19 хиляди българи направиха дарения за различни каузи в помощ на лекарите на първа линия. Някои от тях се осмелиха да започнат свои инициативи – като учениците и студентите от Авиационно-космическия форум.                    

Снимка: btvnovinite.bg

Клубът, в който членуват запалени фенове на авиацията и физиката, решава да прекъсне работата си върху разработването на първия български планетариум и да започне собствено производство на предпазни шлемове. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В началото го правихме малко на шега - за развлечение, но когато видяхме вече как реагираха медиците на първите ни дарения и колко благодарни ни бяха за това, че ние ги подкрепяме - разбрахме, че това наистина е важно за тях. С шлемовете те може би се чувстват по-смели”. Думите са на 16-годишния млад учен Апостол Спасов. Заедно с заедно с докторанта от Физическия факултет на СУ Недислав Веселинов са в основата на кампанията. 

„Ние вземаме материалите, поръчваме ги от различни места и преценяваме как да ги разпределим между хората - тъй като ние сме намерили хора, които са съгласни да правят шлемове в името на каузата - всеки взима част от материалите вкъщи и така вече имаме около 4 500”, разказва Апостол.  

А помощта им вече е стигнала до няколко болници. Сред доброволците за домашно производство на предпазни шлемове е и младата надежда на българския тенис - 17-годишният шампион Даря Шаламанова. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Знаеш, че колкото повече маски направиш – толкова на повече хора помагаш, защото аз съм сигурна, че като ги сложат тия маски са много спокойни. Когато ни донесоха материалите - то беше вторник или сряда миналата седмица и още вечерта започнахме. За часове направихме 50-60 някъде”, споделя Шаламанова и казва, че – въпреки че е не е имала влечение към физиката и лабораториите на феновете в клуба – с ентусиазъм се е включила в тяхната инициатива.  

Снимка: btvnovinite.bg

Но допирни точки между шлемовете и тениса все пак има. „Трябва концентрация, защото начинът, по който ги правиш - трябва да е един и същ. Ако е  малко настрани, може би няма да е толкова полезно за докторите. Същото е и с тениса - трябва всичко да е прецизно направено и изиграно в тениса. Защото важното е да го правиш концентриран, защото като почнеш да говориш с някого или да си мислиш за нещо друго и веднага оплескваш нещата.” 

Снимка: btvnovinite.bg

За организаторите на инициативата като Недислав трудности в първоначалния дизайн е имало: „Знаехме, че трябва да е с дунапрен, но има 100 марки с дунапрен, от които ние нищо не разбираме. Отидохме специално в магазин, в който се продава дунапрен, разпитахме, купихме едно парче дунапрен, нарязахме го и то на ръка - беше смешно - с Апи буквално на земята с нож го рязахме, получиха се едни страшно криви маски, но въпреки всичко вършеха работа. След това ключов момент беше и технологията на залепяне на дунапрена към PVC  листа. Всички тези подробности… Данте е казал, че „Дяволът е в детайлите” и всички тези детайли трябваше да отработим”. 

Вижте още за процеса за изработването на защитните шлемове във видеото.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 175 211 267 3 311
Света 12 833 505 214 786 567 035 7 473 939
Заразени* Нови Починали
България 7 175 211 267
Света 12 833 505 214 786 567 035
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer