Актрисата Снежина Петрова влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа „Една българка“ на Иван Вазов. Премиерните представления на моноспектакъла й са на 21, 27 и 28 октомври в театър „Азарян“.

„Това е урок по литература, който е нещо като one-man show, като стендъп комедия. „Една българка“ е важен акцент в националното външно оценяване след 7-и клас, но училището няма възможност за по-различен прочит и Вазов остава един паметник. Чрез спектакъла подлагам Вазов на тест, приемам го за жив“, сподели Снежина Петрова в „120 минути“.

Тя припомни, че в разказа става въпрос за река Искър, вливаща се в Дунав. Това са две големи наши реки, които са непроходими, ако няма мостове. В този смисъл разказът напомня, че сега в обществото ни няма мостове.

„Имаме нужда от хора като Кольо Фичето, който е лягал под мостовете, за да гарантира тяхната здравина… Баба Илийца може да е неука жена от село Челопек, но е пример за решителност. Освен това думата баба е кодова дума още от деството. Бабата дава големи уроци“, коментира актрисата.

Според нея днес „една българка“ е способна да влезе в политиката, да стигне до Оскарите, да отглежда децата си и да подкрепя родителите си.

„Тя се справя във всяка ситуация. Вярвам в меката сила на жената“, обобщи Снежина Петрова.

Режисьор на спектакъла „Една българка“ е Десислава Шпатова. Тя заедно със Снежина Петрова са автори на сценария. Консултанти са проф. Михаил Неделчев и Биляна Курташева.

Зад проекта „Една българка“ застава екип от експерти в образователния модул на моноспектакъла: проф. Албена Хранова, проф. Миглена Николчина, д-р Николета Пътова, проф. Виолета Дечева, проф. Веселин Методиев, д-р Георги Гочев, проф. Пламен Бочков, д-р Азиз Таш и д-р Румен Петров.