Доц. Кирил Карталов е първият преподавател в Католическия университет в Милано, а философът Тони Николов е специализирал в Папския институт за Изтока.

Двамата обясниха в предаването „120” смисъла, символиката и посланията в Светата литургия, която папа Франциск отслужи на пл. „Княз Александър I”.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато папата и кардиналите сложат своя палиум, това е знак, че литургията ще започне.Тясната бяла лента, която се носи на врата, е символ на абсолютната власт на Негово Светейшество.

Снимка: Ладислав Цветков

Традицията повелява тя да е от вълна, защото историческият произход на палиума е свързан със символа на заблуденaта овца.

По време на службата в центъра на София папа Франциск сложи омофор, подарък от премиера Бойко Борисов. На везаната със злато лента са образите на Св. Св. Кирил и Методий.

Експертите обясниха, католическата служба е доста по-кратка от православната.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вторият Ватикански съвет опростява литургията, прави я по-близо до вярващите и създава идея за съпричастност, а не само да присъстваш на служението. Задължително се чете от Апостолата, след това са четенията от евангелията – при нас се нарича литургията на верните, а при католиците – на словото”, обясни доц. Карталов.

В литургията на папа Франциск стана дума за мир, прошка, бедност и нуждата от обединение. Тони Николов обърна внимание, че първото четене е било изпълнено от жена, а символиката е, че Католическата църква определя важна роля на нежния пол, докато в Православната църква мъжете четат.

Снимка: Ладислав Цветков

По време на Светата литургия важно място зае и иконата на Света Богородица от Несебър, която е била любима на папа Йоан XXIII – Българския папа.

„Не всичко е канони, не всичко са теологически спорове. Това поклонение пред православната икона е изключителна чест. Папа Франциск дойде с отворено сърце в тази държава, в този важен момент за нашето православие, за да подаде сигнал, че нещата не трябва да вървят в досегашната си посока, а да се превъзмогне отчуждението”, заяви доц. Карталов.

Снимка: btvnovinite.bg

Папа Франциск акцентира три пъти върху Икуменическото движение за сливане на всички християнски църкви. Негово Светейшество дава пример пред българския патриарх Неофит със светите братя Кирил и Методий.

„Съвместна комисия от католици и православни представители е стигнала до заключението, че всички възможни различия от първите 1000 години са заличени. Проблемът е във вторите 1000 години”, коментира Николов.

В католическата служба има причестяване само с хостия – тялото Господне, докато при православаните е с кръвта и тялото.

Снимка: btvnovinite.bg

Католиците, които взимат причастие застават под чадърите, а хостията се раздава не само от папата, но и от неговите епископи.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече за разликите между православната литургия и католическата – вижте във видеото.