България също откри своето парче от пъзела на новата подредба на силите в Европейския съюз. Това се случи на фона на сериозна средна активност сред някои от останалите страни членки и събития, които оказват влияние върху живота на всички ни.

Кристина Баксанова, Иван Георгиев и Петър Нанев коментираха в студиото на „120 минути”, че след вота има много интересно изстрелване напред на зелените партии.

Особено това се вижда в Германия, където, според Кристина Баксанова, това се е случило заради появата на нови лидери кат Грета Тумберг и нейната кауза в защита на климата. Именно тези протести изкараха младите по улиците и доведоха до един активен вот на млади до 30 години в Германия, обясни още тя.

Друго интересно е, че точно преди евровота един влогър събра над 30 милиона гледания, което също може да е причината за увеличение на гласовете на зелените, коментира още международният ни журналист.

Петър Нанев коментира високата активност като каза: ,,Вотът в Румъния беше от една страна протестен, румънците удариха огромен шамар на управляващата Социалдемократическа партия.‘‘

Според Иван Георгиев в Унгария Фидес и Виктор Орбан печелят изборите заради лесно достигащите до хората послания.

„Гръмката победа на Фидес беше очаквана, защото гръмките послания достигаха лесно до хората, коментира водещият и репортер на bTV.

„Макар че Унгария по свобода на словото е на 87 място, там голяма част от медиите са в ръцете на властимащите. Например над 400 собственци през изминалата година дариха на правителството своите бизнеси за създаването на голям конгломерат за проправителствени медии, които да „защитават” обществения интерес, а всъщност целта беше да транслират до избирателите много по-лесно посланията, които управляващата партия и Виктор Орбан имат”, каза още Иван Георгиев.

Вижте още във видеото.