Страната ни никога не е задействала работещата системата за издирване на изчезнали деца през социалните мрежи "Амбър Алърт". Операциите на службите са ключови в подобни случаи у нас, но и в световен мащаб. 

Сред проблемите на двигателя на световната икономика - Китай - не е само коронавируса. Официално властите не знаят колко са семействата с изчезнали деца. Според различни сайтове и организации обаче става въпрос за десетки хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

Ли вижда за последно детето си преди 31 години. 2-годишният тогава Мао Ъйн изчезва по пътя към вкъщи, след като баща му го взима от детска градина. Детето моли за вода и двамата спират пред хотел. Докато бащата се обръща за няколко секунди Дзя Дзя, както наричат момчето изчезва.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейството започва да го търси само.

„Ние обикаляхме селата и областите около Ксиън. Поставихме флаери. Месец по-късно получихме телеграма от Шанглуо – Някой казваше, че е срещнал приятел с дете на местния пазар. Попитал за името на момчето. Дзя Дзя, отговорил той“, разказва майката на момчето.   

Оказва се, че сигналът не им помага. Поставят повече от 100 000 флаери в района. А търсещата майка става част от организация, която помага в търсенето и на други семейства. 

„Исках да помагам на други родители, които са изгубили децата си. Защото към онзи момент търсех сина си вече повече от две десетилетия. И знаех колко трудно може да бъде. И мислех, че ако някой може да помогне на сина ми да намери семейството си, това ще увеличи шансовете ни да се съберем отново заедно“, казва още майката. 

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на годината във филма на авторитетната медия „Саут Чайна Морнин Поуст“ майката прави и емоционално обръщение. 

„Сърцето ми усеща болката. Ти си 33-годишен сега. Може да си женен и дори да имаш свое дете. Няма да ти се бъркам и да се опитвам да променям живота ти. Единственото ми желание е да знам, че все още си жив“, казва майката в обръщението си.  

Снимка: btvnovinite.bg

Преди няколко дни семейството се събира за пръв път от 31 години. Дзя Дзя е намерен след сигнал до властите и ДНК тест.

Полицията съобщава, че след като е бил продаден за 800 долара на семейство без собствени деца, е бил и преименуван. Днес има собствен бизнес за декорация и казва, че ще прекарва повече време с родителите си.