България нито веднъж не е използвала системата за издирване на изчезнали деца през социалните мрежи – „Амбър Алърт”, въпреки че в началото на 2018 г. МВР обяви официално, че се включва в инициативата. Ако полицията се обърне към ГДБОП, които отговарят за системата у нас, механизмът предвижда да бъде изпратено специално съобщение за търсеното дете чрез „Фейсбук” на всички потребители в радиус 200 км.

От дирекцията, която основно се бори с организираната престъпност, обявиха, че не са били информирани за случая с изчезналото в края на октомври 18-месечно дете от търновското село Николаево, а критериите за задействане на системата са високи.

„Не може родител, на когото детето му не се е върнало последните 2 часа от училище да иска публикуване на информация в „Амбър Алърт”. Само остри случаи, които се преценяват от органите на полицията, че се касае за отвличане, че се касае за сериозни неправомерни действия…”, заяви директорът на ГДБОП Явор Колев.

Семейството от Николаево, което само започна кампания в интернет, е сигурно, че ако „Амбър Алърт” беше използвана, детето им щеше да се намери.

„Със сигурност щеше да бъде намерено, защото аз докато пусна снимките във „Фейсбук” - имаше над  15 000 споделяния, и то – само за два дни. Ако беше на същия момент – в първите часове - можеше и да се хване веднага човекът, но явно нашата държава…”, казва бащата на детето Стоян Хубов.

Родителите разказват, че неколкократно са били разпитвани.

„Те вече 3-4 дни проверяваха по тавани, по герани, навсякъде… не намериха нищо. Не знам защо постоянно ни разпитват едно и също – "Къде беше детето?" и "Как е изчезнало?". Аз не мога да си го обясня…”, допълва Стоян.

Системата била тествана и работи, казват от институциите.

Когато отворим страницата в сайта им, показана на пресконференцията през 2018 г., обаче се зарежда директория и имитации на мемета и популярни картинки от социалните мрежи.

„Няма как да работи, защото нямаме случай на изчезнало дете… Създаваме постер и този постер се създава страница във „Фейсбук”, която се разпраща на хората, които са на 200 км от събитието”, обясни Явор Колев от ГДБОП.

В съседна Гърция механизмът само за миналата година е използван 9 пъти, а в Чехия – 13.

„Или са много по-параноични, или нещата са много по-добре организирани при тях, което си мисля, че е по-вероятното”. Мнението е на Боян Юруков, който преди 9 години създава собствен регистър за изчезнали хора – Lipsva.com.

Днес в официалния портал на „Амбър Алърт” връзките за България са профилите в социалните мрежи на несъществуващия от 4 години сайт на Юруков.

Той няма обяснение и разказва, че спира работата по сайта си, защото не може да гарантира сигурността на информацията без подкрепа от вътрешното министерство.

„Многократно им предлагах буквално да вземат моята система безвъзмедно и аз да я поддържам. Основната причина беше качеството на информацията - да сме сигурни, че това което е там като данни е истина и хората наистина се издирват. А когато бъдат намерени, да бъдат свалени от регистъра.”, казва Юруков.

По негови думи МВР работи на парче по темата, а от ГДБОП казват, че имат достатъчно добри канали за информиране за изчезнали хора.

Вижте още по темата във видеото на Димитър Иванов.