Разтърсваща новина идва на 1 май от прокуратурата на Република България. Извършен е атентат срещу семейството, децата на главния прокурор и самия него. По неофициална информация е ранен служител на НСО. Пред медиите излиза човекът, който последните години неизменно е до Иван Гешев.

„Огненият стълб, който е изригнал е с височина 4-5 метра. На място се установи кратер не по-голям тротилов еквивалент, не по-малко от 3 килограма. Очевидно бомбата, взривното устройство е била с намерение да убие. Главният прокурор е бил мишена за убиване.  Само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му“, каза Борислав Сарафов.

В рамките на следващите часове се появяват и първите политически реакции, които осъждат остро посегателството срещу главния прокурор и неговото семейство.

„Особено това да се случи пред съпругата му, пред децата му, едното, от които е малко. Това е чудовищен акт“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Смятаме това нещо за посегателство срещу държавността“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Прокурори излизат на спонтанен протест в защита на главния прокурор и на държавността. В следващите часове и дни започва да излизат факти, от които става ясно че изнесените от прокуратурата данни за инцидента, се оказват меко казни неточни. Ранен служител на НСО няма.

„При инцидента, държа да подчертая няма пострадали“, подчерта главен комисар Петър Тодоров.

„Мога да кажа, че в автомобила на г-н Гешев, не е било неговото семейство“, категоричен бе по-късно вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Нямаше никакъв кратер. Аз останах с впечатление, че там е ровено с някакви гребла“, каза Ботьо Ботев.

Трите килограма тротил олекват значително.

„Лично видях автомобилът, пострадал при този взрив. Има незначителни щети по него. Дупка във фара“, заяви Демерджиев.

Когато версията за инсценировка започна сериозно да си проправя път в публичното пространство, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов излезе с позиция пред БТА: "Аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си."

От загрижен защитник на Гешев в понеделник, до петък Сарафов се превърна в негов остър критик. Това съвпадна като време и посока с изявление на избраната от Бойко Борисов за евентуален министър-председател с мандата на ГЕРБ Мария Габриел.

„Първото, което ще направи моят министър на правосъдието е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор“, заяви тя.

Дори повече изненадваща беше и новината, че изведнъж и от ДПС са за смяната на Гешев.

И други промениха мнението си за Гешев още на следващата нощ след като ГЕРБ и ДПС се обърнаха срещу него. Бранещите сърцато главния прокурор Гешев, прокурори в кадровия орган за съдебната власт Висш съдебен поискаха оставката му. И когато цялата публика вече започна да приема за даденост, че заедно с политическата подкрепа за Гешев е свършено и с кариерата му като главен прокурор се появи Гешев.

Той се появи на брифинг с оставка в ръка и химикалка в друго, но вместо да я подпише, я скъса на парчета и захвърли.

Стана очевидно, че в отношенията на Бойко Борисов и Иван Гешев има промяна.

„Това са го знаели много тесен кръг от хора. Лицето Бойко Методиев Борисов и един двамата. Учудваме позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция. Поне не са оставил с мен през годните впечатление, че взимат безпринципни решени, якото граничат с предателство“, каза Иван Гевшев.

Часове след като стана ясно, че главният няма да си тръгне, заместникът му заяви, че Гешев иска да го убие.

„Тъй като познавам г-н Гешев, аз се страхувам за живота си. За да не се окажа внезапно убит така, както беше убит прокурора Колев по времето на един  друг главен прокурор преди 20-тина години“, заяви Сарафов.

Сюжетът, произведен от главните герои на българската политика и съдебна система привлече вниманието и на световните медии. А дали копчето "Ентър" в отношенията между здравите сили в политиката и прокуратурата ще бъде натиснато публиката е затаила дъх и чака.