Физическата сила може и да не е достатъчна без добрата психическа нагласа. Именно психологията може да те изхвърли от състезанието. Думите са на един от най-успешните ни спортисти, счупил едва за 7 години 6 олимпийски и 20 рекорда от световни първенства – щангистът Асен Златев.

Снимка: Личен архив

На олимпиадата в Москва през 1980 г. успява да вдигне над главата си 225 кг, участва в стотици състезания по цял свят и тренира от дете.

Снимка: Личен архив

„При мен не беше влечение - беше по-различно… Нямаше къде да живеем, а пък тук в училището имаше и храна, и пансион...и това беше добре дошло. Затова кандидатствах за спортното училище и така намерих най-добрите учители”, разказва шампионът, който все още помни първото си състезание. „Беше на открито – в Карлово. На стадион! Тогава се чудихме как ще стане, защото като цяло освен с дървените щангички в залата, дето бяхме вдигали - на поляната, вън на открито, не сме вдигали… Беше валяло и дори се беше малко разкалило, но се вдигаше добре“.

Снимка: Личен архив

Но е категоричен, че десетките отличия и титли са му коствали много – „Както сме чували и гледаме от Виетнам американците, които се връщат и после как не могат да се ориентират, не могат да свикнат с нормалната, житейската, обстановката - нещо подобно е. След големия спорт трябва да направиш едно голямо преосмисляне, един катарзис… то е нещо може би като да излезеш от затвора. На мен ми костваше около 10 години…”

Снимка: Личен архив

Тежките моменти в кариерата му обаче не го спират дори и след края ѝ да продължава да се чувства ангажиран с бъдещето на спорта у нас. И все още вярва и е сигурен, че новите успехи са напълно възможни. „Децата са ни хубави, но просто искат система! Искат някой да ги води, за да бъдат добре... Те трябва да знаят какво се изисква от тях и какво трябва да правят! Защото иначе са като свободни електрони - чудят се, лутат се, „Какво става, къде сме”… Един псува, друг наркотици… това ни е системата в момента. В спорта е цъфтежът на младостта и тогава човек чувства удовлетворение, когато гледа добри майстори какво изпълняват. И ние чакаме такива други майстори в България да се умножат.”

Вижте още повече видеото!