Остават 6 седмици до изборите за президент на САЩ - събитие, в което гледат очите на целия свят. Битката между Байдън и Тръмп става все по-ожесточена и интересна.

Президент на шумното малцинство или тихото мнозинство - 4 години след шокиращата победа на Доналд Тръмп дебатът продължава, но за най-верните му подръжници, той е нещо като Исус Христос, буквално.

За привържениците на Тръмп факти, статистики и други данни нямат значение. Те поддържат президента, независимо от всичко, което обяснява и непроменящата се твърда подкрепа за него - около 40 процента.

Дори и собствените му думи, от които става ясно, че е излъгал за коронавируса, нямат значение.

"Просто вдишвате въздуха и така се предава. И така, това е много сложно. Това е много деликатно. Освен това е по-смъртоносно дори от вашия тежък грип. Това са смъртоносни неща“, каза Доналд Тръмп.


Над 200 хиляди починали, десетки милиони безработни, икономика в разпад - Тръмп не смята

Президентът продължава с предизборните изяви сякаш пандеми“ята е нещо от миналото - митинги на закрито и привърженици без маски и неспазващи социална дистанция.

„Той се провали в това да ни предпази от пандемията, от икономическия погром, от расовите протести, от промените в климата. Ясно е, че ние не сме в безопасност в Америката на Доналд Тръмп“, заяви Джо Байдън.

Снимка: Reuters


Предизборната битка ще ожесточи още повече със смъртта в събота на Рут Бейдър Гинзбърг - либерален съдия от Върховния съд.

Консервативните съдии имат превес с 5 на 4, а Тръмп вече назначи двама върховни съдии, които са с доживотен мандат.


Доналд Тръмп обаче възбужда ентусиазъм и в отсрещния лагер - проучванията показват, че изборите през ноември ще са "за" и "против" президента много повече отколкото съревновение между двама кандидати.

А те отдавна прехвърлили 70-те - Тръмп е на 74, Байдън - на 77. Президентът се опитва да очерни опонента си  като мъж отвъд предела на силите си.и дори поиска да се тестват за стимуланти.

„Той е на някакви стимуланти, според мен. Мисля, че двамата трябва да се подложим на допинг тест“.


Но привържениците на Байдън контрират с друг цитат на Тръмп, който според тях показва, че той явно пие нещо забранено.

"Нали белината убива вируса за около една минута. Значи може да го вкараме в организма с инжекция."  


Президентска кампания, която отдавна излезе от нормалното. И понеже имаме жена в надпреварата - кандидатът за вицепрезидент на Байдън Камала Харис, фокусът се измести и върху обувките й,.които в случая са гуменки.

Но дали ще успее с тях да надбяга Тръмп и неговото вице Майк Пенс ще разберем на 3 ноември.