Той е актьор (и директор). Тя е психоаналитик. Баща и дъщеря. Тяхната рецепта за щастие: честност.

Родителят в семейството – Мариус Донкин казва, че детето се научава на всичко от най-близките.

Снимка: btvnovinite.bg

„Стремим се като че ли в живота си повече да се оправдаем с трудностите, които имаме, а лично аз мисля, че трудностите са обичта, която Създателят изпраща, за да можеш да ги преодолееш и да не грешиш повече”, разказва директорът на Народния театър „Иван Вазов”.

Въпреки че и в началото на кариерата му, и в навечерието на 70-годишния му юбилей, любовта към театъра и актьорското майсторство е непроменена – признава, че сам спира дъщеря си Велислава да наследи професията му.

Снимка: btvnovinite.bg

„Знаейки съществото на работата, ѝ предложих един ден да стане психолог, защото това също е лечение на душата. Тя го възприе, после пак кандидатства зад гърба ми, но – слава Богу, че не успя”, казва с усмивка Донкин.

Така днес като психоаналитик доктор Донкина само си спомня как в детството си е била на сцената - у дома с любимата музикална касетка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз имах една любима, знаех я и от двете страни и гостите ни задължително преди всичко им представях половинчасова програма, за която сега си мисля, как са я изтърпявали тия хора - не знам…”, а баща ѝ я допълва „Хората - не знам, ама аз как съм ви изтърпял…”.

Актьорът в семейството разказва как Велислава е била отговорна и като малка

„Аз не знам кога си е писала домашните, не знам кога е решавала задачи. Един или два пъти съм говорил с нея да кажа ѝ какви трябва да бъдат темите по литература, например. Изобщо не съм се занимавал с нея да ѝ решавам задачите“, споделя Донкин.

Снимка: btvnovinite.bg

За Велислава няма по-любими моменти в детството от часовете прекарани в радио студиото и зад сцената, докато баща ѝ играе.

„Когато ти се плаче, когато ти е трудно или ти е хубаво – родителят трябва да е първият човек, на който ти идва да се обадиш, при когото да отидеш или на чието рамо да поплачеш. Аз съм изключително благодарна, че именно този човек ми е баща”.

Как Мариус Донкин отговаря на силните искрени думи на дъщеря си – вижте във видеото на Димитър Иванов!

Проектът на „120 минути” – „Деца и родители” показва вдъхновяващи семейства, които могат да накарат всеки да се замисли повече за най-близките му хора в повтарящото ежедневие.