„Делото за убийството на Андрей Луканов трябва да бъде възобновено, ако искаме една от най-мрачните страници в най-новата история на страната да бъде затворена с усещане за справедливост. Това може да направи главният прокурор по предложение на градския прокурор“, каза в интервю за предаването „120 минути“ Румен Петков, лидер на АБВ, бивш член на БСП и бивш вътрешен министър на Тройната коалиция.

Снимка: БТА

В началото на октомври се навършиха 24 години от убийството на Луканов, бивш премиер на България. Той беше убит на излизане от дома си, а повече от 20 години около смъртта му остават множество въпроси.

В предаването „120 минути“ преди седмица убийството коментира бившият директор на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев, който работи по криминалния случай от самото начало.

Румен Петков каза, че е говорил с Луканов два дни, преди да го убият. Пътували заедно към Плевен. Бившият премиер провел дълъг разговор по телефона, свързан с негово предстоящо пътуване до САЩ. „Той ми разказа за този разговор… трябва да кажа, че определенията за Румен Спасов, за кръга „Орион“ бяха много груби, нетипично за него груби“, разказа Петков.

Снимка: БТА

Според него Луканов е бил сатанизиран без основание. „И до ден днешен се намират разни хора с блясък в очите да говорят за куфарчета с пари. Истината за имотното състояние на Андрей и на неговото семейство е, че той си отиде от този свят с един апартамент, собственост на него и на съпругата му. Не с 6, не седмият да е с асансьор в хола, а с един апартамент и с една малка виличка в Мала църква – 35-40 кв. метра“, заяви Петков.

По думите му никой не е спечелил от убийството на един бивш премиер и добър експерт в енергетиката, а само държавата много е загубила.

Вижте цялото интервю във видеото!