Темата на седмица за света - десетки загинали на фона на ескалиращ конфликт между Израел и палестинските групировки „Хамас“ и „Ислямски джихад“ в ивицата Газа. Сблъсъци между араби и евреи в редица израелски градове. Опасения от намесата на още играчи в конфликта, който може да увеличи неговата сила и обхват.

Йорам Елрон - посланик на Израел в България.

Как си обяснявате тази рязка ескалация на напрежението, довела до човешки жертви и от двете страни на конфликта?

– Това е продължаваща кампания на „Хамас“ и други терористични организации за подстрекаване към насилие, за генериране на тероризъм. Това е организирана кампания от тези терористични организации. Тяхната цел е да унищожат Израел, да ни разпръснат, да заличат Израел от картата. Тази кампания продължава от много време от тяхна страна. Не бива да се забравя, че „Хамас“ е терористична организация и е призната за такава от международната общност, от САЩ, от европейските страни, включително и от България. Израел използва правото на самозащита, за да защити гражданите си. „Хамас“ всъщност извършва двоен грях: първо напада цивилното население на Израел, използвайки тяхното цивилно население в Газа като човешки щит. Трябва да последва ответна реакция и ние реагираме със сила.

Как ще отговорите на твърдението, че политическата несигурност и дефрагментация в Израел е повлияла на способността на страната да предвиди тази ситуация?

– Изобщо не съм съгласен с предпоставката за този въпрос. Няма абсолютно никакво отношение между политическата ситуация и начина, по който Израел реагира на терористични атаки, продължаващи вече толкова много години. Това е продължаваща кампания, както казах.

От миналия понеделник насам, повече от 1700 ракети са изстреляни срещу Израел срещу цивилното население, както споменах, водейки до значителни щети, жертви, принуждавайки милиони израелци да търсят убежище, което е абсолютно неприемливо и на което отговаряме със сила.

Имах предвид дали смятате, че терористични групировки като „Хамас“ и „Ислямски джихад“ използват такива моменти на политическа несигурност с избори след избори в Израел, за да ви нападат?

– Казвам Ви, няма връзка между политическата ситуация и терористичната кампания на „Хамас“, „Ислямски джихад“ и други терористични организации. Това е организирана кампания, нямаща нищо общо с политическата ситуация. Целта е да се създаде хаос, насилие, тероризъм, като крайната цел е унищожаване на Държавата Израел, според устава на тази терористична организация. И пак подчертавам, че международната общност е признала „Хамас“ за терористична организация, включително и България. Получихме изявление в наша подкрепа от правителството на България, от двамата министри на външните работи (и бившият, и новият), заявявайки ясно, че ракетните атаки над Израел, тероризиращи израелците и арабите в Израел, трябва да бъдат преустановени незабавно. Високо оценяваме тази подкрепа от страна на България.

Наблюдаваме и различни аспекти на сблъсъци – между араби и евреи в израелски градове – което дава повод за опасения, че ситуацията може да се влоши драстично.

– Израел е държава на законите. Полицията ще гарантира за опазването на реда и спазването на закона. Лидерите, президентът, министър-председателят осъждат тези актове на насилие и се надявам скоро да бъдат потушени и да се върнем обратно към нормалния начин на съвместно съществуване, което характеризира израелското общество. Сигурен съм, че ще можем да преодолеем предизвикателството.

При какви условия Израел би прекратил огъня?

– Както казах, нашата кампания е за самозащита. Целта ни е да възстановим мира и спокойствието в южен Израел дългосрочно, да укрепим възпиращите фактори и да гарантираме, че „Хамас“ разбира, че ще плати много скъпо за терористичните действия, които започна в понеделник.

Какво прогнозирате за идните седмици? Министерството на отбраната заяви, че ударите ще продължат до „настъпването на пълна тишина“?

– Това казах, това са ни целите, за да гарантираме дългосрочен мир в южен Израел и че „Хамас“ и другите терористични организации да премислят няколкократно, преди да предприемат действия срещу Израел.