Случи се така, че отидох на редовен преглед при гастроентеролог и той видя нещо много страшно, прочетох го в погледа му, спомни си Райна Зечири в предаването „120 минути“.

Диагнозата е рак на дебелото черво. Вече четири години са минали от този ден и тя е преборила болестта. Заедно с дъщерите си създава проекта „Споделено здрави“ в помощ и на други хора с диагнозата „рак“.

Имаше една вълна от шок, последвана от жажда да се бориш и от една вълна на голям оптимизъм, каза Райна Зечири. По думите й, за да победиш болестта трябват търпение и голяма дисциплина.

"Всички хора, които ме обичат, ми наложиха да бъда силна, да вярвам в успеха", сподели Райна, четири години след операцията. Днес тя споделя своя опит и отговаря на въпроси във фейсбук страницата: Споделено здрави.

"Ние имахме един шанс тя да не трябва да ми го съобщава - аз бях там, вече знаех. И тази заедност, това да споделим този миг, според мен, роди може би основата на борбата", каза и дъщеря й Джема Зечири. 

„Първото и най-основно нещо е да се сподели проблемът, за да не остане само в болния, а да излезе навън. Той да има покой на душата и на емоциите. На второ място трябва да му се даде спокойствие и от тук нататък той да промени начина си на мислене, на хранене и движение, начина на дишане“, обясни Джема Зечири. По думите й няма панацея, има много четене.

„Сам човек не може да се промени, трябва да го подкрепи цялото семейство“, смята още дъщерята.