Навършват се 143 години от гибелта на Христо Ботев. Проф. Пламен Павлов  припомни в студиото на „120 минути” как се е случило Априлското въстание. Той дори сподели, че според него то е щяло да успее, ако е имало освободена поне една територия.

Имало е много силно негодувание от страна на европейски държави и Русия, така че ако е била създадена свободна територия, ако Христо Ботев е стигнал до Враца и я беше превзел, всичко щеше да е различно, коментира историкът.

Той обясни и че съществуват и безброй много митове около живота на Ботев.

,,Митовете си отиват там, където им е мястото, но се произвеждат и някои нови митове. Мит е, че те тръгват да се самоубиват. Не, те тръгват да завладеят Враца, чакат да се вдигне въстание във Враца. Там е имало подготовка за въстание, то е можело да избухне, просто има лошо стечение на обстоятелствата, има жестоки репресии от Османската империя. Въстанието е можело да успее‘‘, заяви още историкът. 

Той заяви, че не бива и да забравяме другите чети редом до тази на Ботев:

Освен Ботевата чета е и тази на Таню Стоянов, която минава с Ботевата и стига до село Априлово, където окончателно е разбита. Има и още няколко чети, седмици след разгрома на Ботевата те навлизат от Сърбия, водени от Панайот Хитов, Филип Тотю, Априлското въстание продължава няколко месеца, обясни той.

Проф. Павлов опроверга и някои твърдения, че някои от четниците са искали да заграбят дарения:

Твърденията, че някои хора от четата са искали да вземат парите, това е абсолютно невярно. Тези хора нямаше да ходят да гинат по Балкана, за да правят криминални афери. Те не се борят за тераси, а за стълба към свободата, каза още историкът.

Според него в една несвободна България е имало много свободни българи, а днес все повече млади се интересуват от историята и даде пример с присъствието на много младежи на откриването на паметник във Велико Търново.