На 2 юни отдаваме почит на поета-революционер Христо Ботев и другите герои, дали живота си за свободата на България.

И тази година в памет на Христо Ботев и неговата чета стотици поклонници извървяват 120-километровия път от Козлодуй до връх Околчица, наречен още Ботева алея. На връх Околчица във Врачанския Балкан ще се проведе всенародно поклонение пред паметника на поета.

Във Враца снощи с тържествена проверка заря бе почетен подвигът  на Ботев и загиналите за свободата  и независимостта на България. За трета поредна година събитието почете президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.

В продължение на 2 минути от 12 ч. днес сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната, с изключение на влаковете, следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Церемония, посветена на 143-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България ще се състои от 11.30 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София.  Слова ще произнесат писателите Здравка Евтимова и Никола Инджов.

От 12 ч. пред сградата на администрацията на президента на България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. В Калофер, от 11 ч.  ще се състои митинг-поклонение пред паметника на Христо Ботев с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада - Карлово.