Прокуратурата повдигна обвинение за умишлено убийство на Кристиан Николов, който предизвика катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. На въпроса има ли конкретен подобен казус в правния мир, на който да обвинението може да се опре каза в предаването „120 минути“ криминологът проф. Петя Шопова.

„Има такъв казус, той е доста отдавна, в периода 81-а – 83-а година в Хасково пиян водач на МПС убива много хора на автобусна спирка. Тогава възмущението е огромно, трагедията е тежка, предполагам, че прокуратурата повдига обвинението не за транспортно престъпление, извършено по непредпазливост, каквато е практиката, а за транспортно престъпление, извършено при форма на вината косвен умисъл.

Тогава е наложено смъртно наказание на това лице и юристи от Хасково смятат, че е било изпълнено“, заяви проф. Шопова.

Тя допълни, че тогава в юридическите среди е започнала голяма дискусия още в началото на процеса.

„Много колеги смятаха, че заради общественото мнение е упражнено насилие върху правото, тъй като в нашата правна система, и не само, в европейската система, в подобни случаи деянията се квалифицират като деяния, извършени при форма на вината – съзнателна непредпазливост или самонадеяност. Оттогава досега не зная да е имало друг случай, в който квалификацията да е била с косвен умисъл.

В учебниците по право пише и в НК, че при косвения умисъл извършителят съзнава общественоопасния характер на деянието и предвижда възможността от настъпването на общественоопасните последици, за разлика от прекия умисъл, той не иска тези последици, обаче е равнодушен към тях, стреми се към някаква правомерна или неправомерна цел и, преследвайки тази цел, като страничен резултат допуска настъпването на тези последици и е равнодушен към тях“.

Употребата на наркотиците от Кристиан не може да олекоти, може само да утежни, тъй като и тогава, когато е по непредпазливост при употреба на наркотични вещества е по-тежко наказуемо и тогава, когато е при косвен умисъл, допълни криминологът.

За да не се случва всичко това, трябва да се направят много сериозни анализи, тъй като транспортните престъпления от повече от 5 години са на първо място в структурата на престъпността, каза проф. Шопова.

„Непременно в България трябва да се възстанови съществуването на поне един Институт по криминология, който да изследва всичко, което се случва във всички подробности и нюанси, да дава препоръки на правителството за вземане на най-добрите решения и да дава препоръки на НС за приемане на най-доброто законодателство, а не да се действа хаотично или по повод на конкретно престъпление, а с оглед на цялата тежка обстановка в България“. 

Целия разговор гледайте във видеото.