Проф. Михаил Мирчев, който беше разкритикуван в отворено писмо от студенти, че в лекциите си по социология прокарва елементи на фашизъм и расизъм, ще се оттегли от тази дисциплина, ако ръководството на ВУЗ-овете, в които преподава, счете това за необходимо.

Това каза той в предаването „120 минути“.

„Принципно осъдителни неща няма, но все пак мога да кажа на моите колеги: „Изтеглям се от тази дисциплина не защото има основание, а да не ви създавам на вас репутационен проблем. (…) С ректора на Софийския университет говорих, с моя ректор говорих – те като персони все още не заемат позиция, но са възложили на етични комисии, които трябва да дадат аргументация, да изгледат пълния цикъл от 8 часа лекции, да си дадат становище и тогава ректорските ръководства ще вземат някакво решение“, коментира проф. Мирчев.

Репликите, които предизвикаха смут, професорът обясни със статистически данни. Във видеата от онлайн лекциите, които бяха разпространени, Мирчев казва, че част от ромите са агресивни, „диктатурка трябва“, говори и за раждаемостта при българките сравнена с тази на ромките и пр.

„Защо ми се придава това, че аз обобщавам. Защо не ми се чуят лекциите, за да видят, че винаги навсякъде правя уговорката – когато говорим за негативни варианти, винаги говорим за част от общността“, защити се Мирчев.

По повод репликата „диктатурка трябва“, той коментира: „Това е казано между нас, изпусната дума – ще се извиня за тази дума“.

„Тези момчета, които са написали гневното писмо, осъдителното писмо, прокурорското писмо… ами, така са го възприели. Тяхно право“, каза още Мирчев относно отвореното писмо на студентите.