Целта на посещението на Заев е по някакъв начин България да бъде поставена в невъзможност да откаже това, което Република Северна Македония иска. Те не предприемат никакъв стъпки за сближаването им с България и все още не се разбрали, че пътят на Северна Македония към ЕС минава през София.

Това каза в студиото на „120 минути“ проф. Кирил Топалов.

„Цялата историческа наука в Северна Македония е основана на лъжи и фалшификации. Има много хора в България, които упрекват нашата историческа комисия, че тя не си върши работата. Как да си върши работата с хора, които съзнателно изопачават историческите факти“, допълни той.

Според него европейските държави разсъждават по правилния начин и следят кой как защитава своята европейска ориентация. Едно от главните изисквания да бъдеш част от ЕС е да си оправил своите междусъседски отношения и надеждата, че ЕС ще натисне България насила да пусне Северна Македония е напразна.

„За нас няма никакво съмнение каква е историята и истината. На последното ни заседание вместо да разговаряме конкретно за Самуил, Гоце Делчев, Братя Миладинови, Григор Пърличев, 2-3 страници какво значи „мултиперспективен. Ще ви цитирам само едно изречение: "мултиперспективен подход е този, при който учени, политици, журналисти, общественици и други могат да тълкуват историческите факти, както намерят за добре според своята гледна точка. Не е задължително тези факти да са точни", обясни проф. Топалов.