В момента няма никаква опасност от авария на площадките на ядрените централи в Чернобил и Запорожие. Това каза в специално интервю за предаването "120 минути" по bTV проф. Янко Янев - един от най-добрите български експерти по ядрена енергетика и безопасност. В момента той е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена. 

Проф. Янко Янев защитава докторска дисертация върху влиянието на атомните централи на околната среда, след което работи като главен асистент, доцент и ръководител на Радиохимичната лаборатория на Софийския университет.

През 1991 година г-н Янев е избран за Председател на правителствена комисия по оценка на състоянието на атомната енергетика и АЕЦ „Козлодуй“. Toй заема важни международни длъжности,  между които зам-председател на Борда на управителите на Международната Агенция за Атомна Енергия, Вицепрезидент на на 3-ти комитет на ООН по Договора за Неразпространение на Ядреното оръжие.

Член е на Нюйоркската Академия на науките.

През 1997 година е поканен на работа в Международната Агенция за Атомна Енергия където заема различни длъжности, сред които ръководител на Международната Система за Ядрена Информация. От 2012 година е Директор на Института за Управление на Ядрените Знания във Виена.

- Здравейте, проф. Янев, Вие сте един от уважаваните български експерти. Между другото, вашият подпис стои под Конвенцията за ядрена безопасност в света. Но нека започнем с въпроса - в Украйна в момента действат 15 ядрени реактора, също като Козлодуйския тип. Защо има толкова реактори в тази страна?

- Вижте отговорът на този въпрос е лесен. Украйна в рамките на Съветския съюз беше един от силните технологични елементи. Украйна имаше машиностроение, в Харков се произвеждаха турбините за атомните реактори и именно поради голямата необходимост украинската индустрия да черпи електроенергия, в това число постоянно стабилна, евтина за металургия, машиностроене и така нататък, затова бяха построени толкова много реактори и то от този, последния модел, който тогава се разработваше – 1000-мегаватовият реактор.

- Вие сте сред хората, които работят по елиминирането на щетите от Чернобил в годините след аварията. Какво представлява централата в момента? Колко души работят там и с каква цел?

- Малко останахме тези, които тогава, през 86-та година пролетта, се занимавахме с измервания и оценка на последствията, които бяха за България, разбира се, не за Съветския съюз. Това, което в момента се намира на Чернобилската площадка, трудно бих го нарекъл централа. Това е централа в процес на снемане от експлоатация. Тя е практически снета отдавна от експлоатация, но там стои авариралият блок - 4 блок, със стопената зона в подземията. Именно поради тази причина с много сериозни средства от Европейската банка за реконструкция и развитие беше построен проектът „Укритие”, който херметизира авариралия блок, а останалите блокове са просто в процес на снемане от експлоатация. Кога и как - това е друга тема и там се съхранява доста голямо количество от горивото, което тези блокове са използвали.

- Как се поддържа безопасността на това съхраняващо се там гориво. Нужно е непрекъснато охлаждане вероятно, специален протокол, по който това гориво се охлажда, защото все още е горещо, нали?

- Вижте, когато извадите едно гориво от реактора, при процесите на презареждане, то първо въобще никога не се изважда извън самия реактор, то се придвижва под вода до басейна, който стои до реактора, и там седи поне 5 години, за да може да се охлади, тъй като неговата температура и от топлоотделянето спада почти експоненциално в началото, тъй като се разпадат краткоживеещи изотопи и именно те дават тази температура. А по-натътък вече, след 10-та, 15-та година това топлоотделяне е все по-малко и по-малко, а ние там имаме гориво, което формално погледнато е над 20 и повече, сигурно и на 30 години. Така че топлоотделянето се отнема в един огромен басейн с много голямо количество вода, където тази вода се нагрява до 30-35 градуса от това, което се отделя, тази топлина, и периодически се включват охладителни системи, за да се поддържа тази ниска температура, не за друго, а за да не се изпарява много водата. Така че това, което се вдига паника, че видиш ли там какво беше казал някакъв си министър без да пита сигурно, затова го е казал, че след 48 часа започва голямата ядрена авария – това са глупости. Никаква авария няма да се случи. Дори и да няма ток за системите, за помпите, които циркулират, и както се казва превъртат тази вода, за да се охлади, вие можете да ги доведете, с водоноски можете да налеете вода в басейна и ще поддържате безопасността.

Друг е въпросът, ако някой седне и взриви този басейн, но аз предполагам, че такива налудничави хора няма.

- Да, всички се надяваме, че такива налудничави хора няма, но мислите ли, че централата е добре защитена в момента, защото има различни информации, които достигат до нас. Последната информация е, че централата е защитена, че въобще не се говори за авария и за рискове от авария.

- Аз искрено бих препоръчал на средствата за масова информация поне в България, слушайте какво казва Международната агенция за атомна енергия и не слушайте какво е казал президентът Зеленски или неговият външен министър, или пък някой от руска страна. Международната агенция за атомна енергия твърдо заяви веднага след изказването, че сме в аварийни ситуации, че такава опасност няма. Основният проблем, който агенцията вижда - това е непрекъснатото наблюдение на отработилото гориво, именно от гледна точка не толкова за безопасното му съхранение, а да не би да се използва или някой да вземе делящ се материал и да го използва за други цели, ерго, някакви военни цели, пак казвам психопатски идеи, че някой ще създаде ядрено оръжие, което никак не е проста работа.

Физическата защита, тоест безопасността на Чернобилската площадка зависи от това тя да е под контрола на специалистите, а не под контрола на военните.

- Един такъв въпрос, свързан с Запорожие. Там са разположени 6 реактора в рамките на една централа, като мащаби много прилича на Фукушима. Защо тази централа е направена толкова голяма - 6 реактора, те работят по двойки, без да съм специалист го знам, но тази централа е изключително ключова в момента. Какво се случва там?

- Вижте, Запорожката централа е една от не многото централи в света с много голямо количество блокове на площадката. Такива са, една централа, освен Фукушима, която аварира, Кашивазаки-Карива също има 7 блока, има във Франция една площадка. Очевидно е, че когато строиш на едно и също място, на една и съща площадка, някои от общите системи можеш да ги ползваш съвместно и това намалява общата цена на площадката. Друг е въпросът, че при площадки с много реактори, ако един от тях аварира, те, всичките автоматически се затварят. Нали разбирате това, което специалистите наричат - отказ по обща причина, че на една площадка не бива да се слагат много реактори. В момента в България тече една идеология, че, видиш ли, трябва на всяка цена на Козлодуйската площадка да сложим още два реактора и там има два работещи, и има още 4 в процес на снемане от експлоатация, става много сложно. Аз като погледна как е разположена американската ядрена енергетика - там рядко има повече от два блока на една площадка, а те са общо над 100.

- Един много важен въпрос, обобщаваме ядрената тема с Чернобил и Запорожие, опасност няма до този момент. Международната агенция за атомна енергия е достатъчно компетентна и достатъчно добре оборудвана, за да следи ситуацията. Но един ключов въпрос - очаквате ли войната в Украйна и санкциите срещу Русия на Запада да засегнат и доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”? Има ли такъв вариант?

- Мисля, че не, поне на този етап не виждам причини, освен ако някой не ни задължи да не купуваме ядрено гориво от Русия. Ще продължи да продава, тъй като то е в техен интерес преди всичко и после, това е много лош пример за всички останали страни, където Русия строи атомни реактори, това е Кипър, това е Унгария, това е Бангладеш. Представете си, ти не можеш да даваш такъв пример, че видиш ли няма да ви давам гориво и ще ви натискам. Аз мисля, че това няма да се случи, но друга е темата, съвършено друга е темата, че България трябва да има опции и аз мисля, че тя има тези опции, тъй като тя може да вземе гориво от „Уестингхаус”, след няколко години тя може да получи такова гориво от Китай, така че аз не виждам сериозен проблем.

- Много Ви благодаря за този анализ. Дали в сегашната ситуация с цената на природния газ ядрената енергия ще преживее своя ренесанс, очаквате ли да се случи това? Все по често в Европа се говори за малки ядрени централи.

- Знаете ли, аз съм категоричен противник на природния газ и ще ви кажа защо - природният газ е 85 пъти по-климатично опасен, отколкото въглеродния диоксид, тоест към това, което ние се стремим да декарбонизираме и да въведем газ, още по-лошо е за климата. Климатът има едно единствено решение - то е възобновяеми източници, вода, вятър, слънце, плюс ядрена енергия, друго просто няма, нито като иновация, нито като устойчивост. Така, че аз пък се надявам, че на хората ще им дойде акълът, въпреки че газта е политика, като всички останали енергоносители и в един момент ние ще се върнем към това.

- Много ви благодаря за анализа, професоре, желая ви здраве и до нови срещи.