Мисля, че нашето общество е длъжно да иска прошка от лекарите. Това каза в предаването „120 минути“ директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

„Днес, разхождайки се по улиците на София, останах изключително изненадан от това, което видях – много хора на едно място, неспазвайки мерките, без маски, разбира се. Дано не се случи това, което се случи месец ноември, но мисля, че много скоро ще ни достигне.

Може би трябват много строги мерки, защото нашето общество е доказало и непрекъснато показва, че то не е общество, което може да спазва мерки.

Свидетели сме на всичко, което се случва в Европа, но ние сме опоненти от самото начало на кризата. Обществото се раздели за това дали да бъдат ваксинирани, дали да спазват мерките. Вълната, която е в Европа, ще дойде и при нас, разбира се“ каза професорът.

Според него това, което е било през ноември, в края на март и началото на април ще се повтори, а процентът на заразените ще расте плавно.

„Това, което виждам по улиците, по кафенетата, по ресторантите – това означава. Нашите сънародници не обичат и не искат да спазват мерките.(...)

"Проблемът с ваксините е сериозен. Спряха зелените коридори, това, което се случи е по директива на ЕК и заради нещастен случай два – в Австрия и един в нашата страна, това накара МЗ да спре временно ваксината на „АстраЗенека“ с питане до ЕК до каква степен това гарантира безопасност. Предполагам, че още идната седмица ще се възстанови ваксинацията“, заяви директорът на Александровска болница.

Той коментира като лекар случая с починалата след ваксинация с „АстраЗенека“ жена. Според него е малка вероятността ваксината да е причина за смъртта й, "защото ваксините могат единствено да причинят остър момент на анафилактична реакция, шок, от който всеки човек може да завърши летално. 14 часа по-късно не би следвало да получи остра сърдечна слабост, ваксините нямат такова действие. Малка е вероятността, да не кажа никаква", категоричен е той.

По думите му, винаги има надпревара между фармацевтичните компании. Проф. Богов подозира, че е възможно заради по-популярната цена на „АстраЗенека“ ЕК да е взела решение да има най-много дози от тази ваксина.

За да бъде одобрена руската ваксина „Спутник“, Русия трябва да подаде заявление до ЕК и ако получи разрешение, няма проблем тя да бъде прилагана и у нас. Мисля че е малко по-далече във времето, допълни професорът.

Той съобщи, че от понеделник продължават ваксинационната програма на Александровска, реваксинациите с „Пфайзер“ и „Модерна“.

"В Александровска болница трябва да има 360 легла, от които 48 са за интензивни. Към момента имаме около 120 души с COVID-19, 8 са интубирани, 24 са за интензивни грижи. От понеделник ще трябва да правим реорганизации, за да попълним този капацитет, което означава, че се очаква покачване на ръста. По-сериозният проблем е формирането на екипи", обясни директорът на болницата.

По думите му, средната възраст на пациентите е 54 години.

„Има подмладяване, предишният пик бяха над 65 – 68-годишна възраст. Не бих казал, че има разлика в протичането, тези, които постъпват в болница, са със съответната клинична картина – тежки пневмонии, тези които са интубирани – независимо дали е с някой от мутиралите варианти, са в тежко състояние“.