Има застъпване между предишната и тази вълна на коронавируса. Новата вълна сега тръгва да превалира до голяма степен поради почивките. Това каза в предаването „120 минути“ проф. Радка Аргирова.

По думите й вирусът все повече ще еволюира и ще мутира в посока на това да може по-лесно да се закрепва за клетките и да ни заразява.

„Друго не може да направи, защото вече среща голяма част имунно население – хора, за които той не е нов. Това, с което може да реагира, е да се адаптира чрез по-лесно прикрепване. В този смисъл новият вариант ще бъде по-заразен, но по-малко патогенен“, обясни проф. Аргирова.

Тя отбеляза, че сезонът в момента не е характерен за никакъв грип, нито пък за вируси, които ги свързваме с есенно-зимния сезон и простудни заболявания.

„Но е по-характерен сезон за стомашно-чревни инфекции, които могат да бъдат вирусни и микробни, но не и простудни. Към средата на септември - октомври ще дойдат простудните вируси“, каза проф. Аргирова.

„В момента във фазата, в която сме, единственото, което считаме, че е редно е да се носят маски в здравни и лечебни заведения, и в социални домове, защото това са местата, в които отиват хората, които не се чувстват добре. Не изключвам малко по-тежки да станат мерките, но затова трябва да настанат съответни промени във всички показатели, които следим“, добави проф. Аргирова.

Тя съобщи, че под 3,5% е заетостта на интензивните легла и под 5% на неинтензивните легла.

Тя каза още, че не очаква през есента да се говори пак за зелен сертификат, но може отвън да се наложи зелен сертификат на наши граждани, които пътуват в други страни.

Според проф. Аргирова поставените преди повече от 6 месеца ваксини са ефективни не повече от 40-50%.

„Затова препоръчвам бустерна доза. Четвъртата препоръчвам да са минали поне 4 месеца между третата и четвъртата доза, и четвъртата се отнася за хора над 60-65-годишна възраст и коморбидни състояния“, обясни професорът.

По думите й новите ваксини са по-добри, те са приспособени към новите варианти и субварианти, създават много по-висок процент, над 85% неутрализиращи антитела спрямо последните варианти. С четвъртата доза ще възбудим имунитета, така, че той ще бъде активен и срещу тези нови варианти макар и не в 100%, допълни проф. Аргирова.

Тя уточни, че новите варианти заобикалят частично имунитета, не напълно.

Според нея липсата на интерес към ваксините се е отразил изключително лошо на профила на боледуващите у нас.

„Виждам зависимост между броя на неваксинираните, броят на хоспитализациите и смъртността. Те са в пропорционална зависимост. Огромната част – над 85% от тези, които са хоспитализирини и починали, са неваксинирани“, заяви проф. Аргирова.

„Българинът на нищо не вярва, той на Бог не вярва, вие искате на ваксините да вярва“, каза тя.

По отношение на уволненията на директори на болници, тя предположи, че здравният министър има съображения, но за нея мотивите са недостатъчни.

„Вероятно има документи, познавам проф. Сербезова, тя не работи без документи, без юристи, без одит, но това, което беше представено пред обществеността, не беше убедително“, отбеляза проф. Аргирова.

Според нея новият здравен министър ще има няколко основни задачи:

„Първо, да се следи ходът на пандемията – второто, извън болничната помощ – първичната здравна помощ не е на добро ниво, самата болнична помощ също и то по отношение на общинските и малките болници“.

Проф. Аргирова съобщи, че не се изкушава от поста на здравен министър и до момента не са й го предлагали.