Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от инфекция с коронавирус, повдига много въпроси.

Негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, разказа в „120 минути“, че д-р Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран с COVID-19 и без нужната защитна екипировка.

Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни симптоми. „Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, който работи в Лийдс.

Михов казва, че приятелят му не е знаел, че пациентът, при когото отива, е имал коронавирус, едва когато го чува да кашля, му "светва червена лампичка". 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, разказа Михов.

По неговите думи 55-годишният пациент е бил преглеждан в "Пирогов" предишния ден и е бил изписан за домашно лечение. Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока концентрация на вируса. "Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа", каза Михов.

"След като го преглежда, пациентът без защитно облекло, първо го откарват в "Пирогов", там им отказват прием, след което го откарват във Военна болница. Там пациентът се влошава, те го закарват в "Пирогов", където е умрял в противошкова зала в "Пирогов". Не му е правил дишане уста в уста, това са лъжи", казва д-р Михов.

В първото видео се чува как д-р Стамов казва: "Пускам и до тримата оплакване и им ...! Защо не са ни пратили защитни облекла, колкото и афиф да са нашите. Първо - какво да ти кажа, отпаднал съм, но има определено подобрение." 

Д-р Михов е категоричен, че в Лийдс, където работи, няма случай лекар да посети пациент без протективно облекло, а ги пращат в специални скафандри. Самите пациенти пък са разделени на "гореща" и "студена" зона в зависимост от симптомите си.

В един от записите на техните разговори се чува как д-р Стамов казва: Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“.

"Обидно е, защото 20 години отнема да се създаде такъв лекар", заяви българският медик в Лийдс.

"Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-добрите ми приятели, майтапчия с широка душа", разказва д-р Михов. 

В ефира на bTV говорителката на Бърза помощ Катя Сунгарска коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега.

Този пациент е подал сигнал за сърдечна симптоматика с 5 байпаса и високо кръвно. Той е имал 37 градуса температура, което може да не е симптом на коронавирус, заяви Сунгарска, която е категорична, че екипът е бил с частично протективно облекло - имали са ръкавици и маски.

Що се отнася до отказа линейка да откара д-р Стамов до болницата, Сунгарска заяви, че на същия ден е трябвало на екипа да бъде направено ПСР изследване в СРЗИ в 8:00 ч., след като вече е било известно, че 55-годишният пациент е починал от коронавирус. Колегите са му казали, че ще го откарат за снимка в болница, след като му бъде направен тестът за COVID-19. 

Има записи на всички разговори на починалия д-р Стамов с неговите колеги и всичко може да се провери, заяви Сунгарска.

Парамедикът Явор Никифоров, който е бил в линейката с д-р Стамов, потвърждава, че "получихме информация, че отиваме при пациент с 5 стента и сърцебиене. Изглеждаше като кардиологичен пациент. Беше споменато, че има 37 градуса температура, което е твърде гранично, тоест не може да се предполага COVID".

Никифоров разказа, че колегата му се е почувствал зле, малко преди уговореното тестване за целия екип в Регионалната здравна инспекция.

"Той се е обадил за линейка. Искал е снимка. Наистина има много адреси. И просто не са му изпратили линейка, която да го закара да му направят снимка. Той тогава беше в добро състояние. Имаше задух, но беше стабилен. Шофьорът и той живеят в квартал до квартал и той ми сподели, че вместо да дава 10 лева за такси, ще ги даде на него", казва парамедикът.