Все по-често казваме, че живеем в абсурдни времена, особено в последните две години. Именно „Абсурдни времена“ е заглавието на новата книга на поетесата Маргарита Петкова, която беше гост в предаването „120 минути“.

Книгата е в съавторство с Добромир Банев. Това е „нецензурираната версия“, както обявяват авторите ѝ. Книгата е написана преди 10 години и тогава е публикувана за пръв път, но издателят ѝ е решил, че има неща, които са твърде фриволни и е премахнал част от съдържанието. Сега тя излиза за пръв път в цялост.

„Всички времена са абсурдни“, каза Маргарита Петкова. „Всеки си мисли, че живее в абсурдни времена. Но на мен ми се струва, че с течение на времето те действително стават по-абсурдни.“

Според нея хората, освен умовете си, са дезинфекцирали и сърцата си.

„Има хора, които живеят без любов, защото ги е страх, защото да имаш любов значи да се откриеш и да си уязвим“, сподели размишленията си тя. „Ние започнахме все повече да се страхуваме и някак от дезинфектантите на ръцете преминахме към дезинфектанти на сърцата.“

Поетесата сподели, че много се тревожи от тенденцията децата все повече да стоят пред компютрите, която е била актуална и преди пандемията, но днес е истински проблем.

„Няма как да няма последствия“, заяви тя. „И какво образование ще получат от това дистанционно контактуване?“

Спор нея отношението на хората един към друг се е променило и съпричастността е намаляла. Липсва човешкият контакт и прегръдката, а онлайн съпричастността е само „отбиване на номера“.