За писателя Георги Борисов няма напълно подходящо време за култура и поезия, но и никой не се ражда научен. Затова трябва все повече хора да четат. А виновник за голямата дистанция между хората и културата е неправилната политика на държавата.

"Простотията е всеобща. За мен е страшно да слушам нечленоразделни звуци от хора на всякакво ниво... Направо изпитвам физическа болка, когато гледам упадъка на народа ни. А това е един народ, който вече е абсолютно развален... въпреки че е преживял толкова много", казва Борисов.

Носителят на многобройни български и международни награди все още си спомня как е написал "Балада за пълнолунието" - каквото е заглавието на стихотворението, по което е и текстът на песента "И замирисва на море" от филма на Пламен Масларов "Забранено за възрастни" - "Стефан Димитров написа около 5-6 песни, които бяха изпяти във филма. За мен морето е символ - една от стихиите, които символизират свободата - стремежът към бяство от тази действителност, в която живеехме, тъй като произведението е написано в началото на 80-те години, когато луната мрачно управлява притихналата си държава и свети като бяла нощ."

Поетът, който често се открива във "вечните теми" казва, че любимата му българска дума е свобода. "Затова и пиша за морето, което неин символ...", разказва още Георги Борисов.

По-горе вижте цялото видео на Димитър Иванов за поета!