"Сивата икономика" е половината от глобалната търговия". Това ще чуете да казва изключителната разследваща журналистка Мариана Ван Зелер.

Ди Джей Ексклузив, който пее за изскачащите отвсякъде пари, е един от най-популярните изпълнители в страната си. На Монтего Бей в Ямайка музиката като неговата се е превърнала в част от масовата култура. Тук се разгръщат едни от най-големите телефонни измами, наркотрафикът процъфтява, а лотарийните и финансови схеми са обзели ежедневния живот на обикновените хора. До степен властта преди време да обяви извънредно положение.

Профилът и на престъпниците, и на хората, в които се целят, е ясно очертан. Казва го журналистката Мариана Ван Зелер, която от 15 години преследва трафикантите по целия свят.

„Повече от жертвите на измами са по-възрастните - в Ямайка например американците, самотните сред тях хора. А и го чух няколко пъти от престъпниците, че голяма част от хората, с които са говорили осъзнават, че са били измамени, но са били самотни и това е била единствената им възможност за ежедневна комуникация“, каза Мариана Ван Зелер, разследващ журналист.

За да осветли напълно света на мафията Ван Зелер се опитва да стигне максимално близо - използва скрити камери, посещава различни техни терени и се среща очи в очи с лидерите им.

Трафик на кокаин, хора, оръжия, животни, измами - лицата зад мултимилардната непозната вселена винаги я изненадват. Но разлика между кражба на милиони и измама на възрастна жена на практика няма.

„Има и други хора, които са мотивирани единствено от своята алчност. А това са тези, с които ми беше най-трудно да работя. Но, знаете, естествено е да има много лоши хора, които правят лоши неща, а аз прекарах много време с тях… Има толкова много информация за официалната, светлата, икономика - наясно сме с всички падове и възходи, с абсолютно всичко. Има цели организации, специализирани списания, посветени на тази тема. И въпреки това - сивата икономика всъщност съставя половината от глобалната търговия. И отново - особено пазарите на черно са често тайни и непознати светове, които имат огромно влияние. Например, взетите от наркодилърите заеми носят повече от 300 милиарда долара годишно - това е повече от приходите на някои от големите американски вериги супермаркети, за които работят милиони хора“, обясни Ван Зелер.

Работата сред опасността я пленява от дете, но и днес често се страхува, когато прониква в света на мафията.

„Мисля, че най-важното наистина е да си последователен. Вярвам, че това е и най-големият урок за журналистиката, който научих от кандидатстването ми за Университета в Колумбия -  можех просто да се откажа, не успях първата година, не успях и втората, а през третата всъщност пътувах до Ню Йорк, за да не се откажа. След това като журналист, получаваш толкова много "не"-та, постоянно някой не иска да направи нещо. Така се налага да намериш алтернативни начини, така че дори и в сложни ситуации, да можеш да продължиш пътя и към мечтите си. Знаете ли, преместих се в Сирия година, след като завърших университета, точно беше започнала войната в Ирак, а аз исках да съм близо до военните действия и да науча арабски. Нямах никакви пари - все пак бях журналист на свободна практика. Започнах да купувам сирийски килими и да ги пращам на майка ми, която ги продаваше и ми изпращаше обратно парите. Така оцелях. По този начин успях да си купя първата камера, с която разказах и първите си истории“, каза още разследващата журналистка.

Тя сподели, че е прекарала повече време в Мексико, където е Картела Синалоа на Ел Чапо, отколкото е била навсякъде другаде по света като репортер.

„Но не бих казала, че съм привлечена от опасностите - напротив, никак. Но в главата ми се бият страха и любопитството, а именно любопитството изглежда, че печели“, казва още Ван Зелер.

Опитахте да направите интервю с Ел Чапо, кажете ми историята. Защо не успяхте?

Защото Шон Пен ме изпревари.

Срещали ли сте хора, които му подражават, които се държат като него или говорят като него - за Ел Чапо говоря?

Отразявах и анализирах Картела Синелоа много години и когато Ел Чапо избяга от затвора, приех това за възможност да се отправя към мястото, където всички смятаха, че той всъщност се крие. Което беше неговият роден град, където все още живееше майка му. Пътувах 2 или 3 дни през офроуд терени и  когато успяхме да стигнем, на практика ни казаха да се махнем от града. Дадоха ни 10-ина минути да се махнем, защото иначе ще тръгнат след нас, а Ел Чапо очевидно не искаше да говори с мен. Месец по-късно обаче се срещна с Шон Пен, така че това хем е най-дразнещия, хем един от най-достойните моменти в моя живот.

Могъщият наркотрафикант беше заловен от мексиканската полиция едва след като даде интервю за актьора Шон Пен, който го засне с мобилния си телефон. Мариана Ван Зелер казва, че трафикантите, както се казва и поредицата ѝ от филми за „Нешънъл Джиографик“ с премиера след 4 дни, макар и неподозирано - са сред най-важните действащи лица в съвременното ни общество.

„Говорихме не с един от тях, които наистина усещат, че това което правят, е грешно. Прекарах много време и с бивши трафиканти - хора, които са били в бизнеса, но са го напуснали, защото просто са чувствали вина. Така че наистина мисля, че както всички останали - престъпниците са наистина като нас и трябва да им бъде даден шанс да се променят. На черните пазари обикновено липсват възможности, често има неравенство. Така че една от големите цели, които си бях поставила е, че наистина бих искала да разбера как един човек се превръща в управляващ черен пазар, трафикант или контрабандист. Има хора, които поддържат тези пазари живи. Пътувайки по света имах възможност да се срещна с подобни хора и стигнах до заключението - и се надявам и зрителите също да стигнат до това - че тези хора много приличат и на нас. Тези, които наричаме закононарушители, престъпници, мисля, че имаме навика да гледаме на света прекалено много като черно-бял. И се разделяме - те са лошите хора, а ние сме добрите. А светът е много повече нюанси от това“, казва Мариана Ван Зелер, разследващ журналист.